2024. ÉV CIKKEI

MIÉRT OLYAN NEHÉZ ÁTTÖRNI A GÁTAT, HOGY ISMERTEBB LEGYEN AZ ABR A SZAKEMBEREK KÖRÉBEN IS?


2024. július | Forrás: Leonid Blyum

Leonid Blyum-ot kérdeztük arról, hogy miért terjed olyan nehezen az ABR világszerte a szakemberek között? Hiszen ha egyet kívánhatnának a régi ABR-es családok, akkor csak azt kívánnák, hogy bárcsak előbb tudhattak volna erről a terápiáról.

 

Leonid Blyum: "Egyrészt nehéz belátni, hogy a biológia könyv első mondata, miszerint minket a vázizomrendszer, azaz a csontvázunk és izmaink tartanak össze megdől, és helyette a fascia lép be, amelyben a csontok és izmok csak úszkálnak, de a valódi tartást, azaz azt a környezetet, amiben az izmaink és csontjaink tevékenykedni tudnak igazából a fascia határozza meg. Ez viszont egy teljesen másfajta gondolkodást feltételez, és az ok-okozatok is már új értelmet nyernek. Újraformálni a gondolkodást az elejétől fogva nem egyszerű.

Próbáltam már korábban elismertetni, például 2014/2015-ben próbáltuk Kanadában, több száz gyerek bevonásával, több száz oldalas tanulmányt készítettünk, de még csak kiadni sem tudtuk, mindig visszadobták, és nem a külső dolgok miatt, hanem egyszerűen nem értették meg, amit mondunk. Azt feltételezik, hogy a passzív terápiák nem működhetnek jól, és ezért kizárt, hogy ez működjön. Senki nem hiszi el, hogy otthon végzett terápiával lehet előre haladni. Hogyan tudna egy otthon végzett terápia jobban működni, mint egy professzionális szakember által végzett terápia? Hiába látták, hogy a profik által végzett aktív terápiák nem vezetnek sehova súlyos CP-s esetekben... Ha nem vezet a gyógytorna sehova, akkor már a gyógyszerek és a műtétek jönnek sorba. De véleményem szerint sem a műtét, sem a gyógyszeres kezelés nem építi fel a testet, csak tovább gyengítik, és csak ideiglenesen nyújt látszólagos segítséget. De ennek ellenére sem vesznek minket számba, azon az állásponton vannak a szakértők, hogy hogyan képzeli bárki is, hogy az otthon végzett terápia jobb lenne a profi orvosi beavatkozásoknál vagy a gyógytornánál?

Ez nyilván már indikálja a visszautasítást, még el sem olvassák a tanulmányt. Ráadásul a mienk nem intenzív, nem aktív, hanem egy passzív terápia és otthon végzik amatőrök. Csak rossz lehet...

Sok ismerősöm mondja, hogy egy meg nem értett zseni vagyok, stb, de nem erről van szó... egyszerűen máshonnan nézem a folyamatokat. Szerintem ott van a probléma elásva, hogy mindenki a nagy tömegből indul ki, akiknek a testük stabil csak 1-2 helyen elromlott és azokat teszi helyre. És ezek alapján próbálja meg a súlyos CP-s eseteket is kezelni. Óriási hibának tartom ezt, mert pont fordítva kéne közelítenie mindenkinek. Előbb meg kéne értse azokat a súlyos eseteket, ahol a test nagyon gyenge, nagyon pengeélen táncol az életbemaradásért, és ha ez alapján megértené, hogy mit miért csinál a test, akkor már a többieket is sokkal könnyebb lenne kezelni. De amíg nem jutnak el idáig, mit tudok én tenni...?

Ha valaki annyi időt tölt egy CP-s gyerekek mellett, mint én, és alaposan tanulmányozza őket, felfedi az ok-okozatokat, akkor megértheti, hogy mindent, amit tesznek, okkal tesznek, van rá teljesen logikus magyarázat és ahogy dolgozunk rajtuk, úgy szűnnek meg szépen a legmélyebb okok. Kicsit olyan ez, mint a tenger. Ha dagály van, csak 1-1 kis szikla látszik ki, és próbálod elképzelni, mi lehet alatta. De ha apály van, akkor minden az alapoktól látszik. Ezért kell azokkal foglalkozni, akik az apály, azaz az élet nehéz oldalára kerültek, mert onnan lehet megérteni az emberi test működését igazán. Ugyanis a súlyos CP-s gyerekek teljesen logikusan csinálják, amit csinálnak. Ők csak a nagyobb léptékű, a cm-eken alapuló mozgást tudják kivitelezni milisekundum alapon, ami nyilván nem működik jól, ezért is látjuk furának a dolgaikat, de anatómiai oldalról teljesen logikusak, hiszen a mm-ek nem működnek a disztribúció hiányosságai miatt, így csak a cm-eken működő izmokkal tudják helyettesíteni a hiányt. Ha ezt megértjük és innen közelítünk, minden új értelmet nyer és logikus lesz. A mi feladatunk és célunk már több mint 30 éve a disztribúció. Ahogy sikerül bevonni a testtérképbe minél több elemet (a kötőszövettől a bőrőn, a szalagokon át az izmokig és ízületekig), úgy javul a tartásuk, a testük struktúrája, a funkcionális mozgásuk, a közérzetük és boldogságuk."


Mi hálásan köszönjük Leonidnak, hogy ennyire máshonnan közelít, és több ezer, több tízezer gyereknek segített már. Sajnáljuk, hogy a bürokratikus rendszer mindenhol így működik. De mi csak összetehetjük a két kezünket, hogy Leonid jön ide Magyarországra, segít és a gyerekeink javulnak.

Forrás: Leonid Blyum-mal való beszélgetések

Vissza a tartalomhoz

NYÁRI TRÉNING TAPASZTALATOK + 1 ÉRDEKESSÉG


2024. július | Forrás: Hárosi Brigitta

Az ABR Magyarországon 2017 óta elérhető. Leonid Blyum nagyon alapos előzetes felméréseket tart, majd betanítja a családokat az újonnan kifejlesztett ABR technikákra, mint például a rezgő mikrolabdás mikrooszcillációkra, valamint az új vibrotollra, illetve a pisztolyhoz a dupla fejek használatára. A végén olvashattok a terápiás birkózásról is, amit érdemes akár a mindennapokba is beültetni.

Miklós most kezdte az ABR-t, néhány hónappal a felmérés előtt egy ismerkedő feladatsorral és technikával gazdagodott, hogy mire találkozik Leoniddal, már legyen egy adott tapasztalata arról, mi és hogyan zajlik. Miklós családja teljes mértékben elkötelezett az ABR mellett, mindkét szülő - anya és apa - aktívan dolgozik vele azóta.

A felmérés során Leonid azonosította azokat a kulcsterületeket, amelyekre a következő hónapokban koncentrálni fognak:

- A ülőplatform javítása, hogy Miklós, aki most kezdi a sulit, hosszabban tudjon majd ülni és figyelni az órákon

- A lábak fejlesztése és a lábujjak mozgásának differenciálása a állás és járás támogatására

- A gyenge medence területének szélesítése és erősítése a járáskép és ülésképesség javulásához

Miklós, aki nagyon együttműködő és elszánt gyerek, várhatóan nagyon jól fog fejlődni. Szeretettel üdvözlünk az ABR útján!

 

Nagyobb méretben


József és családja 2023 májusa óta ABR-eznek, most volt az egyéves utánkövetésük. József nagy mértékben javult, különösen a gerincferdülés, a légzés tekintetében. Azonban egy foggyulladás és a 6 hónapos antibiotikum kúra miatt jelentős visszaesést tapasztaltak a fejkontrollban. Egy elhúzódó, félrekezelt foggyulladás (sipollyal) nagyon nagy mértékben kihat a fejkontrollra. De ennek ellenére is, sok-sok apró javulásról számoltak be maguk a szülők is.

A felmérés során Leonid József fejtartásának, nyakstabilitásának és általános testkoordinációjának javítására összpontosított. A mikrolabda és vibro toll használatával szeretnénk most a nyak és állkapocs működésére koncentrálni. Célunk József fejtartásának és stabilitásának növelése.

Kulcsfontosságú területek:

- Nyak és állkapocs működés: vibro toll használata és mikrolabda oszcilláció a fejtartás és a nyakstabilitás javítására.

- Gerincferdülés további javítása: a gerinc mobilitása és struktúrája, a bordakosár 3 dimenziós mozgásának javítása a cél.

- Jobb disztribúció testszerte minden rétegen át: az általános bőr-, kötőszövet és izomtónus további javítása a célunk a jobb testtartás érdekében.

Izgatottan várjuk a pozitív változásokat és javulásokat, amelyeket ezek a célzott technikák hoznak majd József számára.

 

Nagyobb méretben


Most egy másik inspiráló fiatal tinédzsert, Mátyást mutatjuk be, akik már 2017 óta ABR-eznek, és azóta is kivételes elkötelezettséget és kitartást tanúsítanak.

Mátyás fejlődése: Matyi jelentős javulást mutatott az elmúlt időszakban több kulcsfontosságú területen, többek között:

- Az egyes rétegek disztribúciója: jelentős javulás a bőr, a kötőszövet és az izomtónus terén, amely hozzásegítette Matyit a jobb általános testkontrollhoz, és a deformációk elkerüléséhez, valamint az egyre jobb minőségű mozgáskoordinációhoz.

- Pozíciók megtartása és jobb ülőplatform: egész testét érintő jobb stabilitás és kontroll, ami javítja a környezetével való interakcióját és megkönnyíti a mindennapi tevékenységeket. Az önállóbb ülés képessége is rengeteget javult.

- Fej- és nyakkontroll, arcmimika: nagy előrelépést ért el Matyi a fej és nyak stabilitásában, kontrolljában. Ennek és a jobb mimikának és az arcizmok jobb disztribúciójának köszönhetően a kiejtése, artikulációja is sokat javult, beszéde sokkal érthetőbbé vált.

- Fő célunk a közeljövőben: a deréktáji területek további javítása.

Egy szívhez szóló történet: mélységesen meghatott bennünket Matyi különleges kapcsolata és kötődése az öccséhez (és persze másik 6 testvéréhez). Nemcsak a játékos pillanatokat élvezik (birkóznak gyakran), de az öccse is szívesen kipróbálta az ABR gyakorlatok kivitelezését Matyin, kiváló technikával.

Ez példázza, milyen KÖNNYŰ megtanulni és alkalmazni az ABR-t otthon, különösen, ha az egész család részt vesz benne. Matyin egyébként édesanyja és édesapja egyaránt dolgozik, csodás látni ezt a családi összetartást.

Mátyás és családja ragyogó példa az elkötelezettségre. Minden tavasszal találkoznak Leoniddal személyes konzultáció keretében, és télen online elemzést kapnak Leonidtól, és otthonukban kapják a betanítást. Matyi fejlődését öröm követni!

A családon belüli kapcsolat valóban inspiráló, köszönjük, hogy ilyen megbízható pillére vagytok ABR közösségünknek!

 

Nagyobb méretben


András családja úgy döntött, hogy elkezdi az ABR módszert egy meggyőző előzetes felmérés után, amelyet Leonid Blyum végzett. Az előzetes felmérés során Leonid személyesen elemezte András állapotát, miliméterről miliméterre mindent átvizsgált a felszínen és a mélységben, a rétegek között és elmagyarázta nekik mindazt, amit tudniuk kell András állapotáról, és hogy hol miben tudunk segíteni az ABR-rel.

András - mint a legtöbb ABR-es gyerek is - több kihívással néz szembe: vékony fiú, hiányos disztribúcióval, az egyes rétegek közti tartás nagyon gyenge, éppen ezért a nyak-, és törzs kontrollja gyenge, a medencéje sekély, a légzése nem megy minden irányban. Elsődleges célunk most, hogy segítsük Andrást jobb és hatékonyabb pozíció megtartásában és ülési készségeinek javításában. Olyan speciális ABR gyakorlatokat kaptak a következő hónapokra, amelyek segítenek a szövetek differenciálásában, a medence stabilitásában, valammint a nyak-, és a törzs irányításában.

Már most használják az összes új ABR technikát, beleértve a dupla fejű pisztoly működését, a mikrolabda-oszcillációkat, amellyel intenzívebben tudunk hatni a nyakkontroll javítására, a bordakosár megerősítésére, és a karok felszabadítására.

Izgatottan várjuk, hogy milyen előrelépéseket érnek el idővel. Sok sikert kívánunk!

 

Nagyobb méretben


Bianka régi motoros, shunt, csípő fájdalom, szóval a hullámvölgyek jól ismertek. Voltak nehezebb időszakok, amikor a csípőfájdalmára kellett koncentrálni és oldani az erős állandó diszkomfotot. Most viszont, miután az rendeződött, az utóbbi időben jól tudunk a gerincére összpontosítani, hiszen meglehetősen nagy gerincferdülése volt. Még van is, de jóval jobb állapotú már, hiszen a bordái alá beszúszott a medenecéje, annyira erős volt, a lábait nem lehetett kinyújtani, állandóan felhúzva tartotta. Mostanra a lábát szinte teljes mértékben ki tudja nyújtani, a bordái alól kijött a medencéje, a gerincferdülése is sokat javult. A bordakosara rendkívül gyenge volt a kezdetekkor, mostanra szép erős és stabil lett, sokkal jobban tart. Ennek is köszönhető a javulás.

Ezeknek köszönhetően Bianka már állandóan jókedvű, mosolygós, kiegyensúlyozott nagy lány, most töltötte a 18. szülinapját.

A jövőbeli tervünk továbbra is a gerinc, a has, a derék stabilitásának növelése, a fej-, és nyakkontroll, a medence szélesítése és mélyítése, a még jobb minőségű ülés eléréséhez.

Gratulálunk a családnak a kitartó és következetes munkájához, hatalmas ajándékot kapott ezzel Tőletek Bianka!

 

Nagyobb méretben


Alíz az egyik legfiatalabban kezdő pici volt 5 évvel ezelőtt itt Magyarországon. Rendkívül sokat feszített hátra, sokat sírt, minden, a legkisebb környezeti behatás is egy nagyfokú hátrafeszítést váltott ki, még babakocsizni sem tudtak kimenni a levegőre. Szóval nagyon nehéz helyzetből indult a család. Viszont ez mostanra már teljes mértékben megváltozott!

Alíz az egyik példaképem, mert családja a legnagyobb kincset tudta elérni nála: a SZABADSÁGOT!

Milyen szabadságot? Az érzelmi, a mentális, a viszcerális szabadságot! Nyilván van még fejlesztendő, de kimondhatatlanul nagy mértékben fejlődött! Már nem ijedezik a külső környezettől, hangoktól, mozgásátmenetektől, érzelmi behatásoktól, saját gondolataitól. Teljes mértékben részt vesz a külvilág dolgaiban, mindent ért, reagál, kommunikál.

Egy tanulmány szerint, a mozgássérült gyerekeket nem az zavarja a leginkább, hogy nem tudnak futni, járni, hanem az, hogy minden egyes gondolat, minden egyes érzelmi behatás viszi magával a testét is, (befeszül, ha beszélni/enni szeretne vagy ha eszébe jut valami, vagy ha hall/lát valamit), nem beszélve az emésztési nehzésgéekről, ami szintén.

Alízt ettől a nagy "börtöntől" tudta felszabadítani a családja, ami hatalmas előrelépés a boldog élet felé. Sokkal, de sokkal fontosabb, mint maga a mozgás, a mozgásfunkciók csak sokadlagosak a prioritási sorrendben. Alíz már saját belső motivációjából is akar mozogni, és ez a mozgás nem egy erőltetett, feszes, utasítás alapú mozgás, hanem egy sokkal harmonikusabb, szép mozgás.

Szép és nyugodt életet tudnak élni, tudnak már autóba ülni, babakocsizni, eljárnak koncertekre, és Alízt semmi sem zavarja már. Miért?

Biztos azt gondoljátok, hogy mert kinőtte... hát nem. Ezt nem lehet kinőni és a hozzá hasonló gyerekeknél mindig megmarad. Megmarad, sőt rosszabodni is tud... mindaddig, amíg a belső stabilitása, a testének struktúrális átalakulása nem fejlődik, ami a bizonytalansági tényezőkkel elbír a mindennapok, minden percében, minden másodpercében. Ha a teste felépül, és jobb összeköttetések létesülnek, akkor a stabiltiás nő, több elem képes segíteni a teljes testet, és elvezetni a kívülről érkező behatásokat

Szívből gratulálunk a családnak, akik 100%-os elkötelezettséggel dolgoznak Alízon, és az eredmények természetesen látszanak is.

 

Nagyobb méretben


És most végül jöjjön az én lányom, Timi. De mivel magunkról nehéz írnom, inkább lefordítom azt, amit Manuel Pascual írt rólunk.

"2015 óta Brigitta fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy ezt a modern rehabilitációs módszert Magyarországra is elvigye, erőfeszítései számtalan családnak segítettek már.

Legutóbbi látogatásunk során rendkívüli javulásokat tapasztaltunk Timi állapotában. Jelentős előrelépést láttunk a linea alba vonalaiban (hason függőleges irányban), a vállában, a tenyerében, a fenekén és a combján. Jelenlegi fókuszunk a derekának és az ülőfelületének átalakításán van.

Az ABR egyik számos előnye a fájdalom kezelése. Timi állandó kényelmetlenséget érez, de az ABR vibro eszközeinek használatával hatékonyan tudjuk kezelni a fájdalmát.

Már készülünk a következő tréningre. Külön köszönet Brigittának a konzultációk és tréningek szervezéséért, lebonyolításáért, valamint Leonid Blyum rendkívüli szekértelméért.

Három előzetes felmérést is végeztünk, és miután találkoztak a családok Leoniddal, mind úgy döntöttek, hogy elkezdik az ABR-t. Ez valóban bemutatja az ABR hatékonyságát és Brigitta elkötelezettségét, hogy segítsen lányának és sok más családnak Magyarországon.

Köszönjük, Timi és családja, hogy inspirációt nyújtotok és vezető szerepet játszotok Magyarországon!"


Már csak annyit tennék hozzá, hogy valóban, hatalmas élmény számomra látni, ahogy ezek a családok mind fejlődnek, előre haladnak, nyilván különböző mértékben, de mindenki előre megy. Fantasztikus látni, ahogy mindenki erősebb, robosztusabb lesz és "jobban érzi magát a bőrében", szó szerint, hiszen még a bőrének a minősége is javul rengeteget, amiről senki sem gondolná, hogy mekkora szerepet játszik a tartásban és a semleges pozíció elérésében.

Nagy dolognak tartom, hogy rajtam kívül nagyon sokan csinálják már 5-8 éve, időt, energiát nem kímélve, ami valóban azt jelenti a számomra, hogy sokan gondoljuk úgy, hogy ez az út, ez az a módszer, amivel végre megtaláltuk azt, hogy hogyan tudunk hosszútávon is segíteni a gyermekeinknek, még akkor is, ha a nehezebb tinédzser korba lépett már, vagy esetleg már azon is túl van és fiatal felnőttként is folyamatosan tud haladni előre.

Köszönöm Nektek a bizalmat és veletek együtt örülük mindig minden eredménynek!

 

Nagyobb méretben


+1 ÉRDEKESSÉG - TERÁPIÁS BIRKÓZÁS

Mindenkinek javasolt a terápiás birkózás: persze mindenkinek a saját mértékében! Összeölelkezve, körbefogva egy memória matraccal, kis apró mozdulatok végzésével jobbra-balra, előre-hátra, kicsit hintáztatva, pulzálgatva, oszcillációs, mikrohullámzó mozgásokat végezve.

A lényeg az apró mikromozdulatokon és a rotáción van (saját tengelye körül). Megpróbálhatnak kiszabadulni a gyerekek a fogságból is. Nagyon hasznos játék!

A nagymozgások mindig sok-sok millió apró mozgásból tevődnek össze. Ezért érdemesebb a sok kis mokromozgást gyakorolni, ami majd összeáll nagymozgássá. Így ki tudjuk iktatni a felszíni nagyizmok kizárólagos használatát, és be tudjuk vonni a kisebbb, mélyebben fekvő izmokat is. Ez az elsődleges mozgás!

Hajrá és jó játékot mindenkinek!

 

Nagyobb méretben


Forrás: Leonid-dal való konzultációk és betanítások során elhangzottak

Vissza a tartalomhoz

BESZÁMOLÓ A NYÁRI KONZULTÁCIÓRÓL ÉS TRÉNINGRŐL


2024. július | Forrás: Hárosi Brigitta

Örömmel számolhatok be az elmúlt időszak lenyűgöző felméréseiről és tréningjeiről. Leonid Blyum, ahogyan tőle megszokhattuk, ismét alapossággal és szakértelemmel vizsgált mindenkit. Az eredmények pedig magukért beszélnek: a gyerekek erősebbek és robusztusabbak lettek, a fejlődés mindenhol jól látható. Most is hozott új eszközöke Leonidt, új technikákat talált ki, nincs olyan félév, hogy valamit ne újítson, folyamatos az innováció.

 

A tinédzserkor önmagában sem egyszerű, hát még, ha a testük különféle deformitásokkal küzd. Azonban nem ez az időszak, amikor eldől, milyen lesz a fiatalok testének állapota; a változások sokkal hamarabb kezdődnek.

Az ABR módszer azonban bebizonyítja, hogy mindig van lehetőség a javításra. Bár ez sem csodamódszer, és minden család életében vannak könnyebb és nehezebb periódusok, az eredmények folyamatosan pozitívak: mindenki előrehalad, és életkortól függetlenül egyre jobb állapotba kerül. Ez különösen nagy érték a nagyobb gyerekek, a 10-12 év felettiek és a fiatal felnőttek számára.

Kiemelten fontos a bébi- és kisgyermekkor, hiszen ilyenkor alapozhatjuk meg a jövőt. Nem mindegy, hogy ebben az időszakban a jelenre koncentrálunk, és a lehető legtöbb mozgásfunkciót hozzuk ki a gyerekekből, vagy a hosszú távú jövőre gondolunk, és biztosítjuk, hogy pubertáskorban és utána erős, robusztus és jól működő testük legyen.

Mindenkinél fejlődés volt látható a bordakosáron, a gerincen, a medencén, a csípőn, a vállövön, nyakon, az arcon, a száj- és szemmozgásokon, valamint a kéz-, és lábhasználatban. Ezeket szinte minden esetben célozzuk.

 

A célunk egy olyan test kialakítása, amely magától jól működik, függetlenül a parancsszavaktól, jókedvtől vagy hangulattól. Olyan testet szeretnénk, amely nap mint nap képes ugyanarra a teljesítményre, és amelyben a gyerek jól érzi magát és boldog. Például, hogy ne csak akkor tudjon szépen ülni, amikor jó formában van, hanem mindig. Az ülés nem egy tudás, nem készség, hanem képesség, amit bármikor meg tud csinálni a gyerek, ha a teste képes már rá, izommunka nélkül.

A boldogság alatt az érzelmi és mentális szabadságot értjük, valamint a viszcerális (emésztési) szabadságot is. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek képesek legyenek gondolkozni anélkül, hogy kibillenjenek az egyensúlyukból, örülni anélkül, hogy befeszüljenek, és emészteni anélkül, hogy fájdalmat éreznének vagy vissza kelljen vonulniuk a külvilágtól.

Az ABR módszerrel elért eredmények bizonyítják, hogy mindez lehetséges. Köszönjük szépen annak a sok családnak, hogy kitartóan dolgoznak otthon a gyerekükön, energiát és időt szánnak rá, hiszen ezek az eredmények a szülők áldozatos munkájának és Leonid minden részletre kiterjedő elemzésének, vizsgálatának köszönhető!

 

Forrás: Konzultáció és tréning Leonis Blyum-mal

Vissza a tartalomhoz

A NYÁLAZÁS - 23. WEBINÁR


2024. június | Forrás: Leonid Blyum

Mi a nyálazás oka?

Különböző magyarázatok vannak arra, hogy miért nem marad a nyál a szájban, miért is folyik ki. Egyik az, hogy nehéz nyelni, a másik az, hogy túl sok nyál képződik. Általánosságban azt írják, hogy a test elülső részén képződő problémáról beszélünk egyrészt, hiszen elől kifolyik a nyál, de a másik probléma meg hátul is adódhat, a váladék gyűjtésével, ami végül köhögéshez, félrenyeléshez vezethet.

CP esetén a következők miatt alakulhat ki fokozott nyálazás:

- nehezített a nyelés,

- nehezített a nyál hátraterelése a torokban,

- nyitott száj,

- az állkapocs instabilitása,

- nyelvlökés,

- gyenge észlelés és érzékelés a száj körül,

- szájlégzés,

- gyakori izgalmi állapot,

- koncentráció hiánya,

- gyenge fejkontroll, nyakkontroll és törzskontroll.

Ezeket az infókat a Google-ről tökéletesen össze lehet szedni.

Egész jó listát ad a PubMed is, vagy egyéb erre specializált kórházak, azonban látjuk, mindig csak egy hasonló listát adnak. Nem látni azt a törekvést, hogy meghatározzák, mi is a probléma gyökere, honnan ered, és mi az a fentiek közül, ami miatt már csak mint egy kaszkád folyamat, egyik következik a másikból. Engem mindig az érdekelt, hogy mi mit idéz elő, én mindig folyamatokban gondolkodom.

   

Ha megnézzük a nyak anatómiáját, és fascia szerkezetét, ami számunkra most fontosabb, mint az egyes elemek, akkor szem előtt kell tartanunk azt a tényt, hogy a fascia egy mindent átszövő mátrixos elem, amelynek még külön anatómiai neveket sem adtak. A fascia lényege abban rejlik, hogy mennyire tud segíteni a többi elemnek, mennyire tud disztributáltan részt venni a folyamatokban, tud-e segíteni a stabilizációban, mint olyanban, a testsúly teherviselésében, a légzésben, a mozgásban, stb. Ennyire egyszerű, ugyanakkor rendkívüli fontosságú.

Mi mindig azt nézzük, hogy ez a mm/ms alapon működő fascia tud-e kellően segítani azoknak az elemeknek, amelyeket körbevesz. Ez a gyökere mindennek, ez az alapja mindennek. Fontos még megemlítenem, mit már korábbi webinárokban részletesen tárgyaltunk, a torziót. Minden elem csavarodik, torziós tulajdonsággal rendelkezik. (A torzió a rugalmas alakváltozásnak az a fajtája, amelyben az egyik végén befogott egyenes huzal a tengelye körül megcsavarva visszacsavarodni igyekszik. Ennek nagysága egyenesen arányos a huzal hosszával.) A legkönnyebben ezt a torziós jelenséget úgy tudjuk kontrollálni, ha a legtávolabbi pontja stabil, azaz a bőr, a külső kerület jól tart. Itt jön be a bőr és zsír, a fascia hatalmas tartó szerepe. Ezen kívül még a nyakszirti szalag adja a legjobb stabilitást a nyaknak, amely rostjainak meghatározott széttartó iránya van, és amely által a fej a kontrollált előre és hátrahajtást meg tudja valósítani.

 

A fent felsorolt nyálazás okait ismertető listából a legfontosabb elem a fejkontroll hiánya, hiába van jelen több elem is a gyereketeknél, a leg-legfontosabb része a fejkontroll. Fej-, és nyakkontroll csak a lehető legjobb disztribúció mellett tud megvalósulni. Ahogy javul a fejkontroll, úgy a listán található többi elem is javulni fog magától. Tehát a disztribúció minden rétegen át, de a torziós elv miatt különösen a külső rétegekben kell hogy megvalósuljon. A nyálazás csökkentéséhez a megfelelő disztribúcióra, valamint az egyes rétegeken átívelő nyakszirti szalag együttes működésére van szükségünk. Ez a kulcs a nyálazásban, minden más már sokadlagos jelentőségű.

Az orális motorikus terápiák mindig a szájon belül kezelnek, úgy gondolják, hogy ott van a probléma forrása. De Ti már láthatjátok és érthetitek, hogy nem egészen van így. Szoktak botox kezelést is adni, ami valójában egy méreg. A fő kérdés az, hogy ha mérget fecskendeznek be, vajon segíteni fogom-e vagy rontani fogom-e hosszútávon a fascia által segítendő disztribúciót ott, ahol már eleve gyengék az elemek, a szövetek és fejletlen a struktúra? (És feltételezzük azt a szerencsés helyzetet, hogy lokálisan marad a befecskendezett botox.) A válasz igen egyszerű. Nyilván tovább fogom vele gyengíteni a területet, mégha egy időre a nyálazás csökken is, de az egész teste rosszabb lesz, nehezebbek lesznek a mozgásátmenetek, mert minden csak gyengül folyamatosan a méregtől. Bár az orvosi irodalomban ez sikersztorinak lesz lekönyvelve, mert a nyálazás csökkent, de hogy mivel jár együtt, az már nincs dokumentálva. Ezen kívül még durvább dolgokhoz is folyamodnak, gyógyszerhez és műtéthez, ami még jobban elgyengíti az adott területet. A klasszikus gyógytorna, akupunktúra, orális terápia hatásairól nincs bizonyíték, hogy működne nyálazás esetére.

A leírások szerint sok oka lehet a nyálazásnak és a helytelen nyelésnek. Van, aki szerint ezt meg kell tanulni, van, aki szerint 50 izmot használunk egyetlen falat vagy korty lenyeléséhez és van aki szerint, minden automatikusan megy. Van aki szerint strukturális, szervi probléma, van, aki szerint idegi probléma, agyi eredetű.

Azaz nincs igazán megoldás a nyálazásra a mai hivatalos álláspont szerint. Csak a következményeket írják le: negatív szociális megítélés, szájfertőzések, könnyen tönkremenő elektronikai segédeszközök a ráfolyó nyál miatt, stb. De megoldást nem tudnak. Sajnos a mechanikai oldalt még mindig nem vizsgálják, nem veszik észre, hogy az a hosszú lista, a nyelvkidugástól, az állkapocs nyitvatartásán át minden az igazi fejkontroll hiánya miatt van, mivel ilyenkor a nyak hiányos működése miatt mindent bevet a test, hogy segítse a fejkontrollt, beleértve az állkapcsot, a szájat, a nyelvet, mindent. Nem tudnak még disztribúcióban gondolkodni, csak egyes elemeket néz mindenki, és itt a nagy hiba.

A nyálazás tehát összefügg a fej-, és nyakkontrollal, valamint összefügg a nyeléssel. A testrészeket tekintve összefügg a nyakkal, az arccal és a szájjal.

A nyálazás elkerüléséhez sok mindenre van szükségünk:

megfelelő szem és száj körüli körökörös izmokra,

a szájzug differenciált működésére,

megfelelő ajkakra,

vízszintes és függőleges tagozódásra a száj körül,

a teljes arc körkörösségére,

a nyelv kontrolljára,

az állkapocs ízületre,

a homlok vonalaira,

a halántékra,

a koponya megfelelő alakjára,

a nyak-, és fejkontrollra.

Például ennek a gyereknek nagyon vékony a felső ajka, valószínű lesz gondja a nyálazással.

 

Ezeknél a gyereknél pedig sok minden hiányzik:

   

Ennél a kisgyereknél pedig szinte bármit csinálsz, javulni fog a nyálazása, mert az alapok ott vannak. Látszanak a megfelelő vonalak, a körök, a mélységek, határok az egyes elemek között, így például az orr és száj közti vonal, a szem körüli körkörös vonalak, illetve a szemgödör mélysége, szépen fejlett arccsontja, jól körülhatárolható állkapcsa, álla, a szájzug keskeny kis sarka, szép nyelve van. Lehet, hogy valami szenzoros dolog húzódik meg, lehet, hogy csak a keskeny ajkak miatt nyálazik, de bármit csinálunk, javulni fog. De a többi súlyos CP-s gyerekeknél a nyálazás már egészen más kategória.

 

Mi szekvenciákban gondolkodunk. Nem azt nézzük, hogy mi mennyire rosszul működik, hanem azt nézzük, hogy mi az, ami működik, és azt hogyan tudjuk továbbfejleszteni, amely pedig kaszkád jelleggel kihat egyéb területekre is, amelyek szintén beindulnak és könnyebb rajtuk dolgozni. A saját stabilizáció térképét szeretnénk fejleszteni minden esetben. Hiába írnánk le a súlyos eseteknél minimum 12-15 tételbőbl álló listát, hogy ezeket kell az arcon fejleszteni (például az állat, az állkapcsot, a szájzugot, a száj körkörös izmait, a száj feletti kis függőleges vonalat az orr felé (nevető ráncot), az orr differenciált meglétét, az arccsontot, a szemzugot, a szem körkörös izmait, a halántékot, a homlokot, stb. Megnézzük mi működik, és onnan lépünk előre, hogy a saját maga által elérhető stabilizáció és testtérkép fejlődjön.

A mai vibratorikus eszközeinkkel pedig nagyon jó eredményeket tudunk elérni a korábbiakhoz képest. Az évek során különböző eszközökkel dolgoztunk, mindig kerestük a lehető legjobbat, de a logikánk mögötte mindig is ugyanaz volt.

A nyáltermelő mirigyek (nyelv alatti mirigy, állkapocs alatti mirigy, fültőmirigy) különbözőképpen funkcionálnak az érintett gyerekeknél.

Ennél a kisgyereknél pedig szinte bármit csinálsz, javulni fog a nyálazása, mert az alapok ott vannak. Látszanak a megfelelő vonalak, a körök, a mélységek, határok az egyes elemek között, így például az orr és száj közti vonal, a szem körüli körkörös vonalak, illetve a szemgödör mélysége, szépen fejlett arccsontja, jól körülhatárolható állkapcsa, álla, a szájzug keskeny kis sarka, szép nyelve van. Lehet, hogy valami szenzoros dolog húzódik meg, lehet, hogy csak a keskeny ajkak miatt nyálazik, de bármit csinálunk, javulni fog. De a többi súlyos CP-s gyerekeknél a nyálazás már egészen más kategória.

 

A lenti képen látható gyerek esetében, a nyelvalatti mirigy túlműködik, mivel sokat van nyitva a szája, viszont az állkapocs alatti mirigy pedig alulteljesít, mivel nem rág a gyerek, és a fültőmirigy pedig kétféleképp reagálhat, ugyanis, ha az állkapocsból eredendően nyitja a száját sokat, akkor túlműködik, viszont ha a száj körkörös izmaiból, akkor pedig ez is alulműködik. Tehát ezekenek a keveréke tud lenni gyerekenként. De a mi célunk mindig az, hogy a valódi fej és nyakkontrollt (nyakszirti szalag, és kötőszövetek, köztes rétegek fejlesztésével) javítsuk, továbbá az egész arc, száj és szem tónust és kontrollt javítsuk.

 

Nem szabad elfelejteni sosem, hogy az izomrostakat lehetetlen a körülötte lévő megfelelő anyag, környezet nélkül kontrollálni. Csak együtt szabad nézni az izmokat az őt körülvevő rétegekkel. Az izom egy vadló önmagában, amit a körülötte lévő elemek tudnak megfékezni. Vagy mondhatjuk úgy is, hogy a sok ezer liliputi fascia rost kontrollálja az egy Gullivert, a nagy izmot. Ha a fascia nem működik, akkor teljes erőbedobással kéri az izmot, hogy dolgozzon, azaz túl fog dolgozni, olyat is megcsinál, ami nem az ő feladata, mert elsődlegesen erre van szükség, és mert a környezete nem segít be. Ekkor az agy a nagyobb léptékű cm-ekkel, az izmokkal kell, hogy megoldja a feladatát, mert nem tudja kiadni a feladatot a sok ezer kisebb, mm-es léptékű fascia hálózatnak. Itt kezdődnek a problémák. De ez az egész ennyire egyszerű. Épp ezért a mi célunk a disztribúció a lényeg, a saját test stabilizációja a mi célunk. Fel kell építenünk sok-sok ezer fascia hálót, szerkezetet, ezért is kell ennyit dolgozni, még ha unalmas is csinálni, ez az út a könnyebb élet felé. Ugyanis, ahogy felépül, az agy boldogan fogja igénybe venni ezeket az új elemeket, így már nem lesz szüksége arra, hogy egy-egy nagyobb izmot dolgoztasson agyon. Ennyire egyszerű.

 

Ez a fiú (fenti képen) tipikus autista, nem CP-s. Honnan tudom? Mert az álla, arccsontja, szájzuga, ajkai egész jól fejlettek, ellenben az állkapocs ízülete, a szögben megdöntötte füle arról tanuskodik, hogy alulfejlett ez a terület, így a fültőmirigye valószínűleg alulműködő, és sokkal egyszerűbb neki a nyálát kiengedni a száján, mint lenyelni a gyenge állkapocs miatt. Ezért nála az állkapocs és koponya közi összeköttetéseket javítanánk, amely által könnyebben nyelné le a nyálát. Ez nyilván pozitív lenne, ugyanakkor mivel többet ingereljük ezt a területet, így a fültőmirigy által termelt nyál mennyisége megnövekedne. Azaz, több hullámvölgyön keresztül kell átmennie. De így lehet elérni fejlődést, hiszen mindig a stabilizáción dolgozunk, a saját testsúly, testrész teherviselésén, a jobb disztribúción a nyakon, az arcon, a szemek és száj körül. A szem vezérli a mozgást első sorban, másodikként a száj, és harmadikként a nyak, ezért is kell mindegyiken dolgozni. Mindemellé a légzés koordinációt is hozzá kell fejleszteni.


Nézzük meg alsó nézetből is azokat az összefüggő területeket, amelyek elengedhetetlenek a nyál lenyeléséhez: alsó állkapocs és a nyelv alatti csont közötti terület, aztán a nyelv alatti csonttól lefelé a tüdő felé elterülő terület, valamint az állkapocstól az orrig terjedő terület. És persze a nyak. Ezeknek jól működő mechanikája elengedhetetlen a megfelelő nyeléshez is.

 

Ha funkcionális szinten nézzük, az abszolút elsődleges mozgás funkció az agy számára a légzés. És érdekesség, hogy mi magunkra, melegvérű emlősökre úgy tekintünk, mint akik a a bordakosárból lélegeznek csak, pedig nem így van. A hidegvérű kétéltűek, mint például a békák bukkális légzésűek, azaz tokából lélegeznek. És mi emberek is elsődlegesen bukkális légzésűek vagyunk és csak másodsorban vagyunk bordakosárból légzők a bordaközti izmaink segítségével. És amit látunk azoknál a gyerekeknél, akik nehézséggel születnek, azok bukkális légzéssel kezdenek lélegezni, és pumpálnak, és az állcsúcstól a szeméremcsontig mindent bevetnek hozzá, hogy életben maradjanak. Nem indul meg automatikusan a bordakosárbóli légzés, majd a hasi légzés. Bukkális légzéssel indulnak, azaz a nyak és arc segíti a légzést, a bordakosár és a has helyett. A béka az orrlyukait és az állát használja légzésre, hogy a tüdejét felfújja levegővel. És az érintett gyerekeknél is ugyanezt látjuk. A tokájukat, az állukat, arccsontjukat és nyakukat használják a bukkális légzésre. Így a magasabb szintű funkciók, mint a nyelés, rágás, stb már nem fognak működni, hiszen a légzés biztosítása, a megfelelő oxigén szaturáció áll az első helyen, amely sokkal fontosabb funkció, mint a nyelés, rágás, beszéd.

 

Az érintett gyerekek ezt a fajta bukkális légzést még megsegítik a kéthasú izommal (m. digastricus), amely összeköti az állkapocs csúcsát a koponyával és ezt használják a fejtartásra, a gyenge nyakkontroll miatt. Ez az izom átmegy a nyelv alatti csonton, így érinti a nyelvet is, amely a ki és be dugdosással segíti a fejktontrollt és nyitogatják az állkapcsukat, szájukat.

 

Összefoglalva, a nyálazás megszüntetéséhez számos faktort kell vizsgálni és összetett képet kapni az ok-okozatokról.

Biztos, hogy kell hozzá az a fascia mátrix, ami nagyon fontos a megfelelő nyak és fejkontrollhoz, kell hozzá a megfelelő légzés kialakítása, hogy a bukkális légzésből bordakosárbóli légzést alakítsunk ki. Persze nem csak bukkális légzésről beszélünk, mert mi nem békák, hanem emberek vagyunk, így sok járulékos segítséget vetnek be a gyerek a megfelelő oxigén szaturáció fenntartásához, a karok moro szerű tartásától az állkapocs helyzetén át a nyelv előre-hátra csúsztatásáig (mivel nincs olyan széles nyaka az embernek, mint a békának). És ez meg is magyarázza már az összes tünetét a nyálazásnak. Két komponensnek kell javulnia a nyálazás megszüntetéséhez: egyik a nyáltermelő mirigyek helyes működése, a másik a struktúra, mechanika.

Tehát mi mindig azon dolgozunk, hogy a test saját stabilizációja javuljon, és a légzést megalapozzuk, fejlesszük, amelyet napi több, mint 20.000-szer végzünk. Ezen felül az arcot, különös tekintettel a körkörös izmokat, a valódi nyak és fejkontrollt (a nyakszirti szalagot) kell fejlesztenünk, hogy a nyálazás valóban javuljon.

Olvassátok el a többi bejegyzést is a fej és nyakkontrollról, valamint a szemek és száj jelentőségéről!


Forrás: ABR Webinar n.23 - Drooling in CP and Genetic Conditions. WIth Leonid Blyum

Vissza a tartalomhoz

A DONGA LÁB, A LÁBFEJ DEFORMITÁSA


2024. május | Forrás: Leonid Blyum

Dongaláb vagy erősen szupinált lábfej (külső talpél ér le a földre és a lábfej csavarodik befelé) esetén a sarokcsont és az ugrócsont csavarodásáról beszélünk. Sokszoros csavarodásról van szó, egyik rész kifelé, másik rész befelé csavarodik.

 

Normál esetben a boka kontrollálása a lábujjaktól kezdődik, mert történetileg a lábujjakkal kezdődik a fejlődés. Mindig az ujjaktól indul. A boka (vagy a kéznél a csukló) sokkal később alakul ki, mint az ujjak.

A lábfej tele van inakkal, szalagokkal. Az egyik ilyen fontos része a retinaculum (alsó és felső). Lábujjak nélkül nem tudjuk kontrollálni a bokát. Persze a folyamatok két irányúak: csípőtől / combtól a lábujjakig és lábujjaktól a csípőig mennek az ingerek. Méhen belül a köldökzsinór lüktetése az, ami fejleszti a testrészek kialakulását. Ha valamilyen oknál fogva a lábat nem éri el ez a pulzálás, akkor alakulhat ki a dongaláb tartás.

 

A két retinaculum köti össze a lábfejet a lábszárral, amely befeszül, mert a lábujjak nem működnek megfelelően, és az alatta lévő csontok elkezdenek úgy rotálódni, hogy a maximum stabilitást érjék el. Ez a mechanikai háttere, amely által logikus lesz a helytelen tartás.

Sajnos mindenki csak a lábfej problémájaként nézi ezeket az eseteket, holott az egész lábat érinti. Mindenki csak a vonalakat nézi, hogy egyenesen álljon. Pedig ez a csavart megoldás adja a láfejnek a legnagyobb stabilitást az erőknek megfelelően, ha a lábujjak közti inak és a retinaculumok nem működnek megfelelően.

A röntgen képek nem sokat mutatnak, csak azt, hogy a csontok így helytelenül állnak, ami kívülről is látszik igazából. Pedig nem a csontok hibáznak, mert a csontokat valami mozgatja, valami ilyen állapotba hozza. Nem maguktól mentek el, ezért a röntgen nem sok új információt szolgáltat nekünk.

 

Mi tudja befolyásolni a csontok állását, szögét, helyzetét?

Elsősorban a bőr lesz a válasz a fenti kérdésre, hiszen a bőr az, aminek a legnagyobb a kerülete. A bőr és a csonthártya kollagén tartalma nagyjából azonos, így a sűrűségük is. De a bőr kerülete nagyobb, így nagyobb mértékben tudja befolyásolni a csontok helyzetét. A röntgenek nem mutatják a lágy szöveteket, amelyek pedig nagyon fontosak, a retinaculumtól kezdve, a lábujjakon át a sípcsont és szárkapocscsont közti membránig minden.

Nem elég a lábfejet fejleszteni, ugyanis a térd alatt minden nagyon fontos, kell a lábszár két csontját és a lágyszöveteit fejleszteni, kell a retinaculumot fejleszteni és a lábujjakat, lábfejet, talpat. Ez a trükk a kifelé csavarodó, befelé forduló lábfej megoldásában.

Még egy fontos dologra szeretném felhívni a figyelmeteket. Ez pedig az achillesz vastagsága. Nagyon fontos, hogy ne legyen húrszerű és ne legyenek mellettük üres gödröcskék, hanem szépen szövettel feltöltött rész legyen, vastag és széles achilesszel, amely a láb és lábfej kontrolljában nagyon nagy szerepet játszik. Ezt is szépen meg tudjuk vastagítani és feltölteni szövettel az ABR feladatainkkal. Célunk, hogy a lábujjakat, a nagy lábujjakat bevonjuk a munkába, elkezdjenek dolgozni. Hiszen a méhen belül a 27 csont a lábfejben nem fejlődött megfelelően, nem alakultak ki megfelelően a membránok, mert a köldökzsinórtól nem érkezett elegendő impulzus oda. Így nagyon nagy munka vár ránk, többrétegű a helyrehozatal, de látható, hogy megvan a szekvencia, ami mentén dolgozunk, és egyiket sem lehet kihagyni a teljes siker érdekében. A lapos lábfej sokkal kevésbé macerás, mint a donga lábfej, hiszen ez utóbbi esetben sokkal több helyen romlott el a rendszer.

 

A medencétől, a térdeken át, a lábszáron, végig a talpon és lábfejen és lábujjakon kell dolgozni. De nem nehéz napi 4-6-8 órát beletenni az állomásokkal együtt, akár tanulás közben, akár alvás közben, stb, amelyek nagyon sokat tudnak javítani. Ezek tudják a leginkább táplálni a lábfej természetes fejlődését a megfelelő irányba.

Mindenki tudja, hogy nem vagyok általában műtét párti, de itt szóba jöhet a műtét, ha jó a medencéje és a csípője a gyereknek, ha nincs elég türelmük a feladatokkal. A nyújtások viszont nem vezetnek sehova. De egy-két év alatt jó eredményeket tudunk már elérni a feladatokkal és a vibro eszközökkel mi is. De műtét utáni rehabilitációban is sokat tudunk segíteni.


Forrás: ABR Basics - ClubFoot. By Leonid Blyum

Vissza a tartalomhoz

MIÉRT ANNYIRA FONTOS AZ ARC?


2024. május | Forrás: Leonid Blyum

Sokan csak annyit néznek, hogy tud-e enni, nyelni önállóan, rágni, vagy beszélni. De ennél többet sokszor nem vizsgálnak. Pedig ennél sokkal, de sokkal nagyobb a szerepe az arcizmoknak, hiszen a teljes test izomtónusára hatással van!

A szem körüli izmok, a mimikai izmok, és az állkapocs kontrollja nagyon fontos, hogy hogyan tud együttműködni a nyakkal.

Nagyon nem mindegy, hogy az állkapocs hogyan kapcsolódik a nyakhoz. Sokszor a gyerekek állandóan egy hiperextendált, hátravetett fejjel vannak. És nem könnyű a fejet utána előre hozni, hogy előre is hajoljon, sőt mindkét irányba menjen.

   

Hogy ha a gyerek nyaka fejlődik, erősödik, akkor kevesebbszer kell az állkapocs körüli izmokat és a fejbiccentő izmát a fej tartására használni, azaz felszabadul az állkapocs, jobban tudja használni arra, amire valójában való. Például, ha a nyak gyenge, akkor a kéthasú állkapocsizmot (m.digastricus) használja fel a gyermek a fej tartására. Ezáltal az állkapocs vagy hátrahúzódik, vagy pedig tátott szájjal lesz kifeszítve és folyik a nyála.

Ahogy javul a nyak, javul az állkapocs is, jobb lesz a rágás, az ajkak mobilisabbak lesznek, felszabadul az arc.

Ezzel párhuzamosan a test is nyugodtabb lesz, kevesebb lesz az "akaratlan", erősen disztóniás, athetotikus mozgás.

Dolgozunk a nyakon, az arcon tojásokkal, vibro tollal, fascia pisztollyal, akupresszúrás kesztyűvel, valamint a használjuk a fascia gélt. Ezek együtt segítenek a jobb minőség elérésében.

Ez az igazi rehabilitáció, amikor apró lépésekre bontjuk a mozgást, elemezzük és építjük fel a testet egy kényelmesebb, egyszerűbb életminőség kialakításáért.


Forrás: ABR Basics - Unlocking the Face. Understanding and Enhancing Facial Freedom. By Leonid Blyum

Vissza a tartalomhoz

EVÉS MINŐSÉGÉNEK JAVULÁSA ÉS AZ EMÉSZTÉS KAPCSOLATA


2024. május | Forrás: Leonid Blyum

Sok súlyosan érintett gyerek számára a pürésített, folyékony étel a legmegfelelőbb beviteli forrás. Egyrészt így könnyebben emészthető, mert nem kell a darabokat megemésztenie. Másrészt, el lehet így kerülni a PEG-et. Harmadrészt, a cumisüvegen keresztüli etetés nagyszerű tréning a szájnak, az arcnak.

Ha megnézitek a videót 1:15-től, látjátok azt a 8 apró lépést, ahogyan korábban evett, majd azt a nyolc lépést, ahogy most eszik. Ég és föld.

   

Lássuk, hogy az etetési tréningnek, valamint a fascia gélnek, illetve az arcon végzett ABR feladatoknak köszönhetően, ennél a 25 éves nagy lánynál milyen pozitív változások születtek 1.5 év alatt.

- korábban a fiatal lány fejét tartania kellett anyukájának, különben előreesett, most már nem kell

- korábban a fejét folyton mozgatta, nem tudta egy helyben tartani, és le kellett követnie anyukájának a cumisüveggel a fej mozgását is, hogy bent tartsa a cumit a szájában

- korábban alig szívta meg a cumisüveget, míg most nagyon erősen szívja a lány, ez gyönyörűen látszik a cumisüveg tartalmán is, hiszen folyamatosan hullámzik a folyadék benne most, míg korábban szinte meg sem mozdult, mert nem volt szívóhatás.

Mi áll emögött a siker mögött? Az, hogy a körkörös száj körüli izmok, amelyből számos izom ered tovább, (hasonlóan egyébként a szemnél is), nagyon sokat fejlődött.

 

Hiszen mitől függ leginkább az izom működésének kapacitása? Többször említettem már, de kell is még sokszor, hogy a fasciától és a bőrtől függ nagyon nagy mértékben. Ennek szemléltetésére, barátom, J.C.Guimberteau híres videóját szoktam felhasználni (Strolling under Skin), ahol jól látszik, hogy mibe van beágyazva az izom. Ha ez a réteg jól tart, mint egy tépőzár, akkor az izom is képes lesz megfelelően működni. Ha viszont ez a réteg nem működik helyesen, akkor az izom magára van hagyva, nem kap segítséget, azaz magát kell tartania, befeszül, és az agy számára is nehezebben kezelhető lesz a terület. Ebben segít nekünk az ABR Fascia Gél, ami a mechanikai zsír réteget segíti kialakulni, a bőr és az izom között. Ezt a legkönnyebben igazából itt az arcon láthatjuk, mennyire fontos, mert a legtöbb izomnak itt csak egyik végén van összeköttetése a csonttal, a másik végén nincs, csak a bőrrel. És ha a bőr nem működik, akkor ez a körkörösség könnyen elvész, és nehéz lesz kontrollálni az arcizmokat. Látszik a képen is, hogy a száj körkörös izmából erednek csillagszerűen a többi izmok.

 

Ezeknek köszönhetően, ez a 25 éves lány, akinek állandóan székrekedése is volt, most sokat javult az emésztése is, mert a perisztaltikája is ennek köszönhetően javult, és végre önállóan tud székelni. Ilyen kaszkád jellegű javulásokra is lehet számítani, ha egy nagyon fontos része a szervezetnek javul, sok más területen is pozitív hatást figyelhetünk meg.

 


Forrás: ABR Basics - Unlocking Eating Abilities: A Journey with ABR and ABR Fascia Gel. By Leonid Blyum

Vissza a tartalomhoz

EGY TIPIKUS CSAPDA, AMIBE KÖNNYŰ BELEESNI SZÜLŐKÉNT ÉS SZAKEMBERKÉNT


2024. május | Forrás: Leonid Blyum

A szülők és szakemberek nagyon könnyen tévednek hamis útra, különösen a disztóniás esetben. És sok gyerekről nem is tudják a szüleik, hogy gyermekük disztóniás.

Disztóniás esetben könnyen rossz utat járnak be a családok. Mert a disztóniás gyerek nagyon akar teljesíteni, nagyon szeretne dolgokat megcsinálni és elkeseredik, ha nem sikerül. Nagyon intelligensek a gyerekek, beszélni akarnak, részt akarnak venni mindenben. De ezek mind nagyon sok energiát követelnek meg a szervezettől, ami valami másnak a kárára megy. Ez pedig nem más, mint az, hogy a testük nem tud úgy előre haladni, nem tudnak a szövetek olyan jó ütemben felépülni, regenerálódni, mint azok, akik nyugodtabbnak, visszahúzódóbbnak tűnnek, nem beszélnek. Ebben az esetben az hogy tud beszélni, mindenben részt akar venni, és előrébb járnak a koruknál, ez nem áldás, ez inkább kihívás...

 

Ha már nem tud mozogni, de intelligens, beszél, akkor a szülők könnyen esnek abba a hibába, hogy ezt lovagolják meg, és sokat beszélnek hozzá, sokat szórakoztatják, lekötik őket. De ez egy tipikus csapda, mindenki beleesik. Nem véletlenül használom azt a szót, hogy csapda. Mert ez veszélyes csapda. Ugyanis disztónia esetén pont ellenkezőleg kell eljárnunk. A disztóniás gyerekek mindent folyamatosan felfűtenek, folyamatosan tenni akarnak.

Szülőként a leggyengébb láncszemre kell koncentrálnunk: ez pedig a testének a támogatása mégpedig annak lenyugtatásával. Ők amúgy is túlfűtik a testüket maguktól, az érzelmi, gondolati, cselekedeti szinten, a mi feladatunk inkább a testük lenyugtatása, hiszen az intelligenciájuk miatt nem kell aggódnunk, mindig is jó lesz.

Náluk is a legfontosabb a szabadságfokok maximalizálás lenne a megfelelő izomtónus szabályozás elérésével (ld. előző bejegyzést).


Forrás: ABR Basics - The Essence of Dystonia. By Leonid Blyum

Vissza a tartalomhoz

AZ IZOMTÓNUS SZABÁLYOZÁS JELENTŐSÉGE ÉS CSOPORTJAI


2024. május | Forrás: Leonid Blyum

AZ ÁLLÁS ALAPJA A KIVÁLÓ ÜLÉS ÉS FEKVÉS

A jó gerinc és a jó medence elengedhetetlen a jó üléshez. Az ülés minőségének javulása fontos a kommunikáció és aktivitás (evés, játék, stb) szempontok miatt is.

Ha már megy valamennyire az ülés, akkor sem az állás, járás felé mozdulunk el rögtön. Nagyon fontos a tökéletes ülés. Ehhez pedig inkább egyet vissza kell lépnünk, és azt kell megnéznünk, hogy a gyermek hogyan tud feküdni. Tudom, ez most így nagyon furcsán hangzik, hogy miért nem megyünk egy következő funció szintjére. Azért mert fekvésben látszik első körben, hogy a gyermeknek milyen a tónusszabályozása. Márpedig ez a kulcsa annak, hogy igazán minőségi életet tudjon élni a gyermek.

A TÓNUS SZABADSÁG a legfontosabb. Különböző tónus szabadságokat különíthetünk el:

1. Személyiségünk szabadsága, ami a mentális és érzelmi szabadságot jelenti, azaz, ha gondolunk valamire, vagy egy komolyabb érzelmi töltetet kapunk, akkor attól még a testünk nem megy vele együtt (nem feszül be, nem dől el, nem izgul miatta, stb), azaz a gondolat és az érzelem független a testtől.

2.Testünk szabadsága, ami a pozíciótartási és mozgásbeli szabadságot jelenti.

3. Belszervek szabadsága, ami a megfelelő emésztést és légzést jelenti.

Ez azt jelenti, hogy csak ezek mentén tudjuk elérni az igazán boldog életet. Ehhez pedig nagyon jó fascia működés és disztribúció kell, amelyek nem okoznak gondot egyik területen sem.

   

Nem szeretnék ünneprontó lenni, senkit sem szeretnék elkeseríteni, hogy már menne tovább egy másik szintre, én pedig azt kérem, hogy inkább nyúljunk vissza kicsit, és még azt elemezzük, hogyan csinál egyszerűbb dolgokat... De a valóság ez, hogy minden azon múlik, hogy ezek a tónusszabályozások hogyan alakulnak alapvető helyzetben. És ha a könnyű helyzetben sem megy jól még, akkor nem lehet elvárni, hogy egy nehezített helyzetben jól menjen.

A magasabb mozgásszintet nem lehet edzeni gyakorlással, hogy majd aztán egyre könnyebb lesz. Sajnos nem így működnek az alapok. Kell a tónusszabadság, kellenek az alapok, hogy arra hosszútávon is lehessen építeni, mert anélkül egy betegség vagy a tinikori hirtelen változások miatt összedől a felépítmény. Azokat az alapokat építjük mi fel, ami az élet első pár hónapjához kötődik.

Úgy tudjuk elképzelni, mintha egy egy felhőkarcolót építenék és minden évben hozzáépítünk egy plusz emeletet. Az első pár emelet még jó lesz, elbírja azt a gyengébb alap is. De ahogy egyre több szintet építünk rá, úgy annál fontosabb lesz az alap. Az alapokat a gyerekek méhen belül és a születés utáni első pár hónapban alakítják ki. Éppen ezért a mi célunk az, hogy ezt az első pár hónap feladatát, az alapok felépítését segítsük, és aztán a szervezet már saját maga útján, öngyógyító mechanizmusként képes lesz javítani a mozgásokat.


Forrás: ABR Basics - Sitting as the Foundation of the vertical position. By Leonid Blyum

Vissza a tartalomhoz

MINDEN A PUBERTÁSKORBAN DERÜL KI


2024. május | Forrás: Leonid Blyum

Születéskor az emberek nagyon alulfejlett háttal, gerinccel és medencével jönnek a világra. A hát és a medence az anyaméhen belül nem tud fejlődni. A medence térfogatának arányaiban nagyobbra kell tágulnia, mint a többi testrészünknek. Csak amikor megszületünk és a gravitációs erők és az atmoszféra ellenében kell lélegeznünk, akkor van esélyünk arra, hogy a fejlődés jó irányba menjen, jól alakítsa ki a légzési mechanizmust. De ez egyáltalán nem egyszerű. Ha ez nem sikerül tökéletesre, akkor már 2-3 éves koruk körül az egész hát nagyon egybeáll, feszesebb lesz, és a medence térfogata is kicsi marad.

"Nagy Tesztnek" nevezem azt, amikor a gyerek eléri a pubertás kort, 10-12 évesen, amikor is az arányok megváltoznak, az izomerő aránya megváltozik, ekkora derül ki, hogy mennyire tudott megerősödni a gerinc, a medence, mert ezen múlik, hogy mennyire tud majd ülni, mennyire tudja majd egyenesen tartania magát, mennyire tud megfelelő csípőízület kialakulni, ami a lábakat jól pozicionálja a vápába. Ezekhez mélység kell. Nem izomerő, hanem a gerincnek, a medencének mélysége kell, hogy legyen, nem lehet vékony, sekély. Ezen múlik minden a későbbiekben.

A csontritkulás sem csak amiatt alakul ki, hogy nem tud jól és sokat mozogni a gyerek, hanem azért, mert sosem tudott lépést tartani a medence és gerinc fejlődése a nem megfelelő légzés miatt. Ugyanis életünk első másodperceitől számít, hogy a légzésünk milyen minőségű lesz, ettől függ, hogy a testünk hogyan fejlődik, eléri-e a hátat, a gerincet, a vállakat, a hasat és a medencét.

A vibro eszközökkel nagyon hatékonyan tudjuk elérni a légzés minőségének javulását, a gyenge láncszemeket felfedjük vizsgálatkor és konkrétan a nem jól működő területeket tudjuk megcélozni az eszközökkel nap, mint nap. Például az egyes bordák stabilitását, erejét nézzük, és ha hiányos, akkor annak robosztusabbá tételével nagyon sokat tudunk javítani, hogy a megfelelő légzés alakuljon ki, ami pedig hosszú távon is fenntartható fejlődést fog eredményezni, amely a pubertás idején, tini korban a nagy növekedési fázisokkal sem fog összedőlni.


Forrás: ABR Basics - Puberty and the Big Test. By Leonid Blyum

Vissza a tartalomhoz

A MOZGÁS OK-OKOZATI TÉNYEZŐJE, AI (ANATÓMIAI INTELLIGENCIA)


2024. április | Forrás: Leonid Blyum

Ha egy gyerek kontrollálatlan mozgást végez, spasztikus vagy hipotón, akkor a hagyományos megközelítés szerint az agy rossz információkat küld a testnek, így csak korrekciós eszközökkel, beavatkozásokkal tudjuk megelőzni a még nagyobb bajt. Ha mégsem működik jól, és rosszabb lesz a helyzet idővel, akkor is csak annyit mondanak, hogy ennyit tudtunk tenni, ezek nélkül még rosszabb lenne.

Viszont a nemzetközi GMFCS tanulmányok alapján, ha semmit sem csinálnak a szülők a gyerekekkel, és nincsenek fejlesztések, orvosi beavatkozások, akkor is az eredmény nagyjából ugyanaz lesz, nincs igazán számottevő különbség. Így igencsak kérdéses, hogy a korai fejlesztés mennyit tud hozzátenni a gyerekek jobb állapotához főleg súlyos esetben.

Kérdés, hogy hogyan közelítünk:

- az agy romlott el, ami rossz információkat küld, és nem lehet megjavítani

- vagy pedig a szervezet nem tudja helyesen kivitelezni az adott mozgást, mert meghibásodott, de az agy a tőle telhető legjobbat nyújtja.

Mi ez utóbbi mellett érvelünk, amikor is minden ("kórosnak" tartott) mozgásnak meg van a szerepe, az értelme, látjuk, hogy mit miért csinál, mi az oka annak. Az ok nem az agyban keresendő, hanem a test egyes kisebb-nagyobb hibájában, hiányosságában keresendő. Az agy a lehető legjobb megoldást keresi. Így mi nem okoljuk az agyat, hanem tiszteletben tartjuk, hogy az agy tudja, mit hogyan tud a legjobban kivitelezni, és inkább megsegítjük a testet azzal, hogy jobb struktúrát adunk, erősebbet, robosztusabbat, mélyebben gyökerezőt, hogy az agy a testtérképből kiesett területeket is fel tudja használni.

   

Az agy elektromos jellel látja el az izmokat a központi idegrendszeren keresztül. Mi azokon az elemeken dolgozunk nagyrészt, amelyet az agy nem igazán lát el nagy mértékben információval, elektromos jellel, így például a fascián, kötőszöveteken, szalagokon, inakon, ízületi tokokon, csonthártyákon, retinaculumokon, a bőrön, zsíron, stb. Azaz "mindegy" mi van az agyban, ezekre az elemekre nem hat ki, ezek ettől függetlenül jól kéne, hogy működjenek, de a sérülés következtében kiestek a testtérképből. Mi ezeket szeretnénk felépíteni / helyrehozni.

Ezeket tehát nem az agy irányítja. Ez az un. AI, Anatómiai Intelligencia irányítása alatt áll, amely még méhen belül, illetve a születés utáni első hónapokban fejlődik ki.

Ezért ha mi azokat a területeket erősítjük, fejlesztjük, amelyek nem állnak elektromos jellel közvetlen kétirányú összeköttetésben az aggyal, de fel tudja használni az agy ezeket, mert az agy felé egyirányban riportolnak, hogy itt vagyunk, rendelkezésedre állunk, akkor az agy megköszöni a segítséget, és sokkal kevesebb trükkös izommunkára lesz késztetve, hiszen nagyobb diverzitással, több elemet tud használni, kevésbé lesz fárasztó és megerőltető. Így a hibákat ki tudja javítani, sokkal hatékonyabban és jobb minőségben tud működni. 

Mindenki az izmokat okolja mindenért, mert azok vannak közvetlen összeköttetésben az aggyal az elektromos idegi jeleken keresztül. De igazából nem nézhetjük különállóan csak az izmokat. Hiszen minden izom be van ágyazva egy adott környezetben, ami vagy engedi vagy gátolja (spazmus), illetve vagy támogatja vagy nem segíti (hipotónia) annak működését. Tehát nem nézhetjük CSAK az izmok működését önállóan, az őt körülvevő környezete nélkül, együtt kell nézni az összes réteggel, a bőrtől,a zsíron át, a fasciákon keresztül a csontig, csonthártyáig. Nyilván ezek is nagyon fontos elemek, még akkor is, ha nincsen kétirányú beidegződése, de mechanikai oldala viszont elengedhetetlen a helyes működéshez. 


Forrás: ABR Basics - Unveiling the Truth: Addressing the Root Causes of Movement Challenges. By Leonid Blyum

Vissza a tartalomhoz

EREDMÉNYEK ÁZSIÁBÓL


2024. április | Forrás: ABR Asia

A fascia rétegek egymástól elkülönülve kell, hogy mozogjanak, ugyanakkor nem csúszkálhatnak el egymáson, hanem jól kell tartaniuk, egymásba ágyazódniuk.

Ha egybeáll, összetapad a fascia, akkor feszesség, rigiditás alakul ki, ha elcsúszkál, akkor pedig hipotónia alakul ki. Ezért nagyon nem mindegy, hogy az izmokat körülvevő környezet milyen feltételeket biztosít az izmok működéséhez. Ez az alapja mindennek. Az izom a húspogácsa a szendvicsben, de nem mindegy mi van alatta és felette, mibe ágyazódik bele a hús, az izom.

Az ABR a test struktúráját alakítja át, míg a mozgás, a funkcionalitás kivitelezését a gyerekre bízza, hiszen ő tudja, ő érzi, mit hogyan tud a legjobban végrehajtani.

Mi az ABR-rel az alapokat javítjuk, hogy képessé tegyük őket egy nagyobb diverzitású, minőségibb mozgásra.

EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly az egész törzse és feje egy blokként működött, nagyon merev volt. Így a feje felemelésével az egész törzs jött vele együtt, nem tudott szegmentált mozgást végezni. Egy évvel később, idénre a feje elkezdett szeparáltan mozogni a törzsétől, ami kulcsfontosságú tényező a közérzetében, mobilitásában.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly a hasa még annyira vékony, beesett és a medencéje is annyira alulfejlett, hogy az egész törzse háromszög alakúnak látszik. Idén a megerősödött bordakosár hatására a has is és a medence is erősödésnek, fejlődésnek indult. Ennek eredményeként már inkább téglalap alakú lett a törzse és medencéje.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly az ujjai nudliszerűek voltak, nagyon gyengék. A csukló ízülete is annyira gyenge, hogy teljesen ráhajlik a tenyere az alkarra. Idén a tenyere és csuklója már sokat erősödött, nem hajlik annyira az alkar irányába. Az ujjai is kissé erősebbek, szegmentáltabb mozgásra képesek, de az ízületek még gyengék.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly, a fascia gyengesége miatt a bordák természetellenesen gyakorlatilag függőleges irányúak még. Idén a megerősödött fasciának köszönhetően a bordák felvették a szebb, természetes alakjukat.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly, a gerinc mélyen besüllyedt, és egybeállt a háta, nem látszanak az egyes területek külön-külön. Idénre a gerinc jobban szegmentáló-dott, jobban látszik. A hátán már jobban elkülönülnek az egyes elemek.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly, a törzse még nagyon vékony volt. A hónalj előtt és mögött lévő izmok egybeálltak, nagyon merevek, erősek, túlhasználtak. A törzs erősödött, vastagodott, és a hónalj környéki masszív izmok kevésbé leterheltek, kevésbé feszesek.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly, a jobb kezével hátul csak a jobb oldalát érte el. Most pedig a gerincéig is elér, meg tudja vakarni.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly, a karkörzés még nagy kihívás volt. A bal karjával alig ment valami. És a jobb karjával sem ment még teljesen jól. Mostanra sokkal szabadabban tudja használni mindkét karját.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly, a jobb karját nem tudta még kinyújtani karkörzés közben. A bal karját szorosan a teste mellé feszítette. Mostanra sokkal könnyebb tud karkörzést csinálni. A jobb karját ki tudja nyújtani, és a bal is sokkal szabadabb.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly, az egész törzse egy tömbként csavarodott még, és a gerince sem volt képes még szegmentált mozgásra, a porckorogok nem láthatók. A törzs vastagodásával sokkal robosztusabb, erősebb lett. A háta képes most már szegmentáltabb mozgásra, a porckorongok is jobban kirajzolódnak.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly, a medencéje még egy tömbként mozgott, nem volt képes a szegmentált mozgásra. Így a törzsével előrehajolt, ha előrefelé akart haladni. Nem tudott felegyenesedni. Idénre vastagodott, erősödött a törzse és a medencéje is, így kényelmesebben tud felegyenesedni. A lábait próbálja előrelendíteni.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly, a lábai egy tömbként, egyszerre és együtt tudtak csak mozogni négykézláb helyzetben. Mostanra a lábak elkezdtek külön-külön is mozogni.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly, a medencéje még olyan limitált mobilitással bírt, hogy nem tudott előrefelé haladni. Mostanra a medence mobilitása annyit javult, hogy képes lett előre haladni, és függetlenedett a mozgása a törzstől.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Tavaly, a gerince még nagyon feszes volt, minimális mobilitással. Mostanra a gerinc rotációs mozgása sokat fejlődött.


Eredmények képekben


Forrás: ABR Ázsia facebook

Vissza a tartalomhoz

EREDMÉNYEK BELGIUMBÓL


2024. március | Forrás: ABR Belgium

EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Járásképe sokat javult: szebb lett az egész törzskontroll, a medence helyzete, és persze a vállöv és nyakkontroll.
(Forrás: ABR Belgium)


Eredmények képekben


KÉT ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Jobb fejkontroll, mobilisabb nyak.


Eredmények képekben


HÁROM ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Erősebb, robosztusabb törzs, javuló gerincferdülés, jobb medence állás.


Eredmények képekben


HÁROM ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Erősebb, robosztusabb törzs, javuló gerincferdülés.
)


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Fantasztikus fejkontroll javulás, főleg látva, hogy honnan indultak!


Eredmények képekben


EGY+EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Sokkal jobb fej-, nyak-, és vállövkontroll alakult ki egy és két éves viszonylatban.


Eredmények képekben


EGY ÉV ALATTI VÁLTOZÁS

Eredmények képekben    Eredmények képekben   

Szépen javuló fejkontroll, jobb medence állás.


Eredmények képekben


Forrás: ABR Belgium

Vissza a tartalomhoz

EREDMÉNYEK SPANYOLORSZÁGBÓL 4


2024. március | Forrás: ABR Europe facebook

Beszámoló a spanyolországi konzultáció után. Megtudhatjuk, miben javultak a gyerekek, és mit gondolnak a szülők.


Sophia szülei: "Lányunknak igen komoly egészségügyi problémákkal kellett szembenéznie, ami miatt kórházban is voltunk, de még így is sikerült jobb stabilitást elérni vele, jobban ül és szebben eszik, jobb lett a légzése."
Az ABR állomások, az ABR gép és az ABR fascia gél mind sokat segítettek ebben Sophiának. Természetesen a kórházi idő alatt is folyamatos támogatást kaptak, mit és hogyan érdemes csinálni. Bevezettük a családot az ABR Power Session-be is, amely tovább fogja segíteni Sophia állapotát még a két kis testvér mellett is (egyik testvér nemrég született).

 

Any idén is rengeteget fejlődött szülei töretlen munkájának köszönhetően. A keze képes már teljesen önállóan, a többi testrészétől elkülönülten mozogni, a karja már nem vesz részt a légzés megsegítésében, ami egyben a törzskontroll javulását is jelenti a számunkra. A fejkontroll is tovább javult a kulcscsonton és a lapockákon való munkának köszönhetően. A csípőtaréj alakja is szépen fejlődött, a medencéje mélyült, erősödött, ami lehetővé teszi a kisebb elemek további javítását és ezáltal már kisebb lépések megtételére is lassan alkalmassá teszi Anyt. Any jobban ül, mint valaha, nagyon jó kedvű mindig, és az ABR feladatok egy részét saját maga végzi saját magán már.

 

Tayra szülei: "Mivel mi mindennapi kapcsolatban vagyunk a gyerekeinkkel, annyira nem látjuk a fejlődést, a különbséget. De látván a korábbi sok-sok képet, tényleg látszik a nagy fejlődés, nagyon hálásak vagyunk. Az újfajta állomásokkal még bizakodóbbak is vagyunk, hogy még nagyobb fejlődést tudunk elérni. Isten segítse Leonidot, hogy újabb és újabb utakat találjon gyerekeink segítésére. Egy évvel ezelőtt kezdtük és már most minden nemű műtétet elengedtek az orvosaink. A refluxa sokat javult és a nyelőcső gyulladása miatt sem kell aggódnunk már az endoszkópos vizsgálat alapján. Így elkerülhetjük a műtéteket."
Nagyon szépen fejlődött Tayra, szépen épül fel a teste, erősödik, javul testének szerkezete. Ezen felül sokkal boldogabb Tayra, jobban érzi magát a bőrében, jobban tartja magát a székben, könnyebb a helyzet változtatást megoldaniuk a szülőknek, és beindult a vokalizációja is. Pedig Tayra nagyon nőtt, és a tini kor által hozott változásokban is benne van.

 

Lili korábban folyamatosan feszített, szenvedett a székében ülve, nagyon feszes izomtónussal. És most könnyedén és nyugalomban ül. Még sosem láttuk korábban ezt. Látjuk, hogy mennyit javult a bordakosara elől-hátul. Ez segített meghozni Lili számára a nagy áttörést, a nyugalmat. Relaxáltabb lett. Szélesedett a medencéje, lazább lett az adductora és közben nőtt is.

 

Lorenzo szülei: "Fiúnk nehéz három hónapon van túl, de ez az alkalom Leonid-dal nagyon jó volt arra, hogy elszakadjunk a nehézségektől és új lendülettel folytassuk a fejlesztését."

 

Mateo anyukája szerint sokkal könnyebb már csinálni a feladatokat, mint korábban, és ez annyira jó, hogy Leonid figyel arra is, hogy a szülőknek is könnyebb legyen és mindig keresi az új lehetőségeket, amivel jobban tudunk segíteni a gyerekeknek, de egyben könnyebb a kivitelezése is.

 

Az egyik régóta ABR-ező anyuka, Socorro meniscus sérülést szenvedett a térdében, melyet jelzett nekünk, kapott is rá rögtön feladatokat, melyek után így nyilatkozott: "Nagyon sokat jelentenek nekem ezek a feladatok, sokkal jobban érzem magam tőlük. Hálás vagyok, hogy ismerhetlek Titeket!"

 

Gratulálunk a családoknak!

Hálásak vagyunk, hogy ilyen elkötelezettek az ABR iránt, igyekszünk ott segíteni, ahol csak tudunk.


Forrás: ABR Europe facebook

Vissza a tartalomhoz

BETEGSÉG ESETÉN MIT TEGYÜNK? - ABR WEBINAR 22.


2024. február | Forrás: Leonid Blyum

Hogyan tudjuk segíteni a gyermekeinket a tipikus megfázásos, influenzás betegségek esetén?

Vajon érdemes olyankor is csinálni az ABR-t, amikor beteg a kacifántos gyerekünk?

 

Nagyobb méretben

Nyilván, ha betegek vagyunk, nem kívánunk mozogni, ténykedni, inkább csak pihenni. És ugyanígy gondoljuk az ABR-rel kapcsolatban is, hogy ha beteg a gyerek, akkor ne csináljunk semmit belőle, semmit a rehabilitációs terápiák közül.

Nyilván a nagyon erőteljes tevékenységeket, ami sok energiát emészt fel, azokat nem érdemes csinálni, kerülnünk kell.


Hogy épül fel az energia háztartásunk?

 

Nagyobb méretben

Az energia háztartás áll egyrészt a szomatikus, belső folyamatok működtetésére szánt energiából (emésztési, felszívódási, keringési), másrészt a szövetek regenerálódásából (ami napközben mikro szinten sérül, azt helyreállítja), harmadrészt az ürítésre szánt energiából (vizelet, széklet), negyedrészt pedig a maradék energia lesz az az aktivitási energia, amit a külső funkcionalitásokra fel tud használni a szervezet. Ez a maradék aktivitási energia felöleli a mentális, az emocionális, az intellektuális és a motorikus energiákat.

Látszik, hogy nem mindegy, milyen az energia bevitel. De mindenki csak a kalóriákkal, vitaminokkal foglalkozik bevitel szinten.

Ehhez tudnunk kell azonban, hogy a belső folyamatok kb 100-szor több energiát emésztenek fel, mint a külvilág felé mutatott folyamatok. Ha csak a vesét nézzük, 2 litert iszunk, kb ugyanennyit ki is pisilünk. Ehhez azonban a vesének napi kb 200 litert kell átforgatnia magán keresztül. Azaz 100-szor többet dolgozik, mint az a végeredményen mi látjuk. Hát így van ez minden belső folyamattal is.

Betegség esetén pedig a belső folyamatokra még több energia kell. Így a külvilág felé a teljesítményünk nyilván lecsökken, kevesebb energia marad a külvilágra, a mentális, emocionális, intellektuális és motorikus teljesítményünkre. Ezért gondoljuk azt, hogy semmilyen megterhelő gyakorlatot ne is csináljuk betegség esetén. Ami azért igaz is! Spórolni kell az energiával!

De felmerül a kérdés, hogy vajon a belső folyamatokat esetleg meg tudjuk kívülről segíteni? És a válaszunk erre IGEN!

A szomatikus feladatokat, a belső folyamatokat kell jobban megsegíteni ilyenkor. Segítenünk kell az emésztést, felszívódást, keringést, a szövet regenerációt és az ürítést.

 

Nagyobb méretben


Tisztában kell lennünk három dologgal:

1. Az energia a thermodinamikán alapul.

2. Az idegrendszer elektromos jeleken alapul. Ez nagyon költséges, bármit csinál az agy, annak sok az energiaigénye. Az agy működtetése sok energiát igényel a test többi részéhez képest.

3. A többi pedig biomechanikai terület. Ezt tudjuk mi megsegíteni, ezt tudjuk könnyebbé tenni.

Hogyan tudjuk az energiát növelni betegség esetén? Hogyan tudjuk biomechnaikai úton megsegíteni a biokémiai immunitást, a jobb immunrendszert?

Egyrészt csökkentjük azokat a folyamatokat, amelyek energiát visznek el, így megsegítve a szervezetet, hogy több energiája maradjon. Hogyan?

Vegyünk egy egyszerű példát. Ha például krumplit eszünk és megfelelő rágás nélkül, nagy darabokban nyeljük le, akkor az emésztés ennek megfelelően fog történni. A nagy darabot kizárólag biokémiai úton kell megemésztenie a szervezetnek. Az emésztés mindig csak a külső felszínen tud történni, azaz sok energiát igényel, hogy a teljes darab krumplit megemésszük, hiszen minden réteget lassan tud csak megemészteni a szervezet (mint a hagyma levelei, kívülről halad befelé), és több enzimre van szüksége. Azonban ha meg lenne alaposan rágva, akkor a nagyobb felszínt, könnyebben tudjuk emészteni, nem is beszélve arról, hogy a nyál is már elkezdi előemészteni az ételt a megfelelő rágás esetén. A rágás is egy biomechnaikai folyamat. Azaz érdemes vagy nagyon jól megrágni, vagy ha nem tud jól rágni a gyerek, akkor érdemes pépesíteni, különösen betegség esetén. Mindig érdemes több időt szánni az evésre, nem szabad siettetni, hagyni kell jól megrágni, sokat forgatni az ételt a szájban, hogy előemészthesse az ételt a gyermekünk szervezete a szájban is már, és kis darabokban nyelje le. Vagy adhatjuk pépesítve is, hogy könnyebb és hatékonyabb legyen az emésztés. Sose siettessük az étkezést, akkor sem, ha teljesen jól van, csak azért, mert sietünk valahova! Ugyanis, ha siettetjük az evést például (mondjuk azért, mert épp rohanunk valamilyen terápiára, ami egyébként teljesen nevetséges, mert többet ártunk így, mint használunk), akkor pont a biomechanikai részt minimalizáljuk, hogy forgassa a szájában az ételt, hogy rágja, hogy elnyammogja. Amúgy is nagyobb falatokat adunk ilyenkor a szájába, mert sietünk... és ezzel már maximáljuk is önkéntelenül a biokémiai részvétel energiaigényét, költségét, hiszen sokkal nehezebb lesz megemészteni azt az ételt, amit nagy darabokban nyelt le. Ráadásul az étkezés mindenkinél olyan tevékenység, amely során a gyermek adott folyamatokat saját maga, egyedül képes megtenni, még a legsúlyosabb esetben is. Ne csak tömjük a gyerekeket, hagyjuk, hogy élvezzék és minél több időt töltsenek a szájukban az étellel. Az evés önmagában is egy terápia!

Sokan kérdik, hogy ez vagy az a terápia jó vagy rossz. Nem arról van szó, hogy valami jó vagy rossz... sokkal inkább arról van szó, hogy az adott energia szintet mire költjük, mi a prioritásunk.


Ha megfelelő biomechanikai folyamatokat segítünk, gyorsabb lesz a gyógyulás is. Ilyen például az ütögetés a háton, hogy segítsük a könnyebb felköhögést, és hogy ne rakódjon le a váladék a tüdőben.

Ha légzéssel kapcsolatos betegségben szenvedünk, akkor is a lehető legnagyobb mértékben kell segítenünk a biomechanikai úton, hogy a lehető legkevesebb energiára legyen szüksége a szervezetnek biokémiai szinten. Azaz segítenünk kell, hogy a váladéktól megszabaduljon a gyerek, és ezt például ütögetéssel is megtehetjük. Mindezt a gyermek részéről, a lehető legkevesebb energia ráfordítással kell megtegyük. Ha biomechanikai úton nem tudjuk megszabadítani a felesleges váladéktól, akkor a szervezet biokémiai úton lesz kénytelen ezt megsegíteni, de ez több energiát és több időt igényel.

Ezért a mi célunk, hogy biomechanikai úton segítsük a gyereket, hogy minél kevesebb legyen az energiaigénye biokémiai úton.

A vibratorikus eszközökkel az inakat is jól tudjuk célozni, jól le tudjuk vezetni, ahol sok tenzió, feszültség gyűlik össze. Így nem kell nagy mozgásokat végeznie a testnek ahhoz, hogy megszabaduljon a felesleges feszültségtől.

Ha például betegség esetén is 20-20 percet dolgozunk a gyermek hátán és a lábain, már sokat tettünk érte, mert egyrészt a felesleges feszültséget sikerül levezetnie, nem kell nagymozgásokat végezni, hogy megszabaduljon tőlük, másrészt a plusz energiával ami így bent marad a szervezetében tud gyógyulni, és az öngyógyító folyamatait be tudja indítani.

Nyilván ez nem baktérium vagy vírus specifikus dolog, ez egy általános igazság. Hiszen mindig arról szól a dolog, hogy az immunrendszer mikor tud visszaállni jó szintre, az öngyógyító folyamatokon keresztül, akár adunk gyógyszert, akár nem.

A betegség tehát nem más, mint amikor az immunrendszer nem bírja legyőzni a kívülről bekerült elemeket. Energia szinten ez úgy néz ki, hogy mondjuk 90%-ot fordítunk minden nap a belső folyamatainkra, és 10%-ot a külvilág felé (érzelmi/mentális/motorikus síkon), de ha lebetegszünk, akkor a szervezetünknek több energiára van szüksége és a 10%-ból elkér még 5%-ot a belső folyamatokra, így már csak 5%-nyi energia marad a külvilág felé, ezért nem tudunk annyira koncentrálni, dolgozni, mozogni, stb...


Kérdés, hogy mennyire lehet kiaknázni a szervezetet?

Egy kínai milliárdos találta ki a huminerál kifejezést, azaz humán minerál kifejezést. Kérdés, hogy mennyi erőforrásunk van? Mennyit bírunk a bajokból elnyomni felszínesen, csak azért, hogy teljesítsünk? Hogy visszamenjünk az iskolába, munkahelyre, hogy ne maradjunk le...

Minden betegségnek van egy adott idővonala, a saját szakaszaival:

1. Kezdet

2. Krízis

3. Fordulópont

4. Felépülés

5. Regeneráció

 

Nagyobb méretben

Korábban passzívan, ágyban maradtak a betegek. De most már aktív kezelésre is van lehetőségünk. Ez különösen fontos az amúgy is gyenge, sérült gyerekeknél. Szomatikusan meg kell őket segítenünk, hogy az energiaháztartásuk a lehető legjobb legyen.

Amint a tünetek elmúlnak, már mindenki úgy érzi magát, hogy jól van, pedig utána van még egy felépülési és egy regenerációs szakasz, amit tiszteletben kellene tartanunk. Ez általában 3-4-szer hosszabb ideig tart, mint maga a betegség időszaka. Ekkora fognak a szövetek újra jobb állapotba kerülni.

A különböző sejteknek különböző életciklusuk van, különböző energiával. A vírusok és baktériumok igazából segítenek minket abban, hogy az immunrendszerünk minél erősebb legyen, mert a szervezet nem tudja, hogy melyik sejt mire képes, míg meg nem érkezik egy vírus, amit le kell küzdenie. Éppen ezért is olyan fontos, hogy tiszteletbe tartsuk a regenerációs szakaszt is, különben hiábavaló volt a baktériumok leküzdése. Ekkor tudnánk még erősebb szervezetet építeni, hogy újra ne kapjuk el, vagy ne tartson sokáig.

Ez kicsit olyan, mint az autópálya építés. Amíg épül kicsit kellemetlen, mert lassabban, a rosszabb minőségű, zökkenősebb utakon kell mennünk egy ideig, de ha az új technológiával megépítik, rászánva a kellő időt, akkor sokkal jobb minőségű autópálya használatot élvezhetünk később. Ugyanígy vannak a vírusok és baktériumok. A vírusok és baktériumok nem ellenségek, sőt kellenek a szervezetünknek, hogy az immunrendszert mindig fenntartsák, és folyamatos szolgálatban, készültségi állapotban legyen az immunrendszerünk.

A belső szomatikus folyamatok (endo folyamatok) a legfontosabbak, utána jön prioritásban a törzs, és végül a végtagok. Ezeknek nem kéne egymással versenyezniük, sokkal inkább egymás támogatására, kooperációjára szorulnak.

 

Nagyobb méretben

A végtagok és a törzs is az endo folyamatokat kell, hogy segítsék, a megfelelő tenzió kivezetéssel többek között. Amikor betegek vagyunk, különösen oda kell figyelnünk a váladékokra (tüdő, gyomor, belek), az artériás és vénás vérkeringésre, a gázcserére, valamint a nyirokrendszerre, a szövetközti folyadékokra. Antibiotikum kúra esetén már javasolják a probiotikumokat, ami jó nagyon, de azt is tudni kell, hogy kb 10-szer többi idő kell a szervezetnek, mire visszaállítja a normális bélflórát az antibiotikum után.

 

Nagyobb méretben

A szervezet számára a legfontosabb a gázcsere. A tüdő rétegei között lévő váladék kb 50-100 ml, de itt is, a veséhez hasonlóan, 30 l váladék megy át rajta naponta, a napi 20.000 légzésszám során. Nyilván felmerül benned a kérdés, hogy lehet, hogy a 20 kg-os gyermekemen napi 30 l váladék megy át? A válasz a rekeszizomban keresendő. Ilyen sokat ereszt át szivacsként a rekeszizom a hasfalba. A nyirokmirigyek elnyelik ezt, majd visszajuttatják a szövetközti áramlatba. A tüdő generálja a váladékot, míg a has elnyeli. Ugyanígy, a szánkban, torkunkban termelünk váladékot, míg a nyakunk elnyeli az ott elhelyezkedő nyirokmirigyek segítségével.

Logikusan mindenki azt gondolja, hogy a mellkason, bordakosáron, a tüdőn kell dolgozni sokat, ha betegek vagyunk. Ami egyrészt helyes, másrészt nem elégséges. Nagyon fontos a hason, a nyakon is dolgozni, hiszen ezek nyelik el, ezek juttatják vissza. Ha a bordakosáron dolgozunk, például ütögetjük, hogy ne tapadjanak le a váladékok és ne legyen belőle tüdőgyulladás, az jó és helyes, de igazából a fokozott ingerlés hatására egyre több váladék termelődik. És ha a hasfal nem tudja elnyelni, akkor a gyerek csak egyre több váladéktól próbál megszabadulni, de nehezen megy. Így mindig érdemes a hastól kezdeni a feladatokat, nagyon fontos része az elnyelés. Fontosabb terület a has, mint a tüdő.

Ezért, ha a legapróbb jelét észrevesszük, hogy beteg lehet a gyermekünk, vagy megy bele a betegség folyamatába, ne várjatok, míg kiteljesedik a betegség, hanem rögtön dolgozzatok még többet a nyakán és a hasán, hogy az elnyelés folyamatát felturbózzuk. A vibro eszközökkel igazán nagyon egyszerű. Ezekkel a megfelelő technikáinkkal szépen meg tudjuk célozni a mélyen fekvő endo rétegeket. A mélyen fekvő haránt hasizmon érdemes dolgozni, amely félig már az endohoz tartozik, de igazán még az alatta lévő parietális peritoneumot, a legbelső réteget kell megcéloznunk. Továbbá, az ülőfelületen is érdemes sokat dolgozni, hiszen jól el tudjuk érni a medence és hasüreg belső mély területeit. Ezen felül érdemes a végtagokon is dolgozni, hogy a lehető legnagyobb megkönnyebbülést hozzuk gyermekünk számára. A lábujjakon és a kéz ujjain való gyakorlatokkal tudjuk ezt a fajta tenzió csökkentést elérni, ahol a legnagyobb megkönnyebbülést tudjuk elérni.

Összefoglalva, a végtagokon főleg az ujjakon dolgozzunk, hogy megkönnyebbülést, tenziócsökkenést érjünk el, a törzsön pedig inkább a belső folyamatokra, az endo folyamatokra koncentráljunk, amelyek a törzset is segítik egyben és a végtagokat is. Egymást támogatva, kaszkádként működnek ezek a folyamatok.

Természetesen a fentieken kívül az arcon is sokat kell ilyenkor dolgozni. A Z-Vibe vibrációs tollal könnyen és jól tudunk az arc és nyak különböző területein is dolgozni, ami azért is fontos, mert egyrészt nem rakódik le, másrészt a nyak pedig nagy elnyelő képességgel bír.

 

Nagyobb méretben

Betegség esetén nagyon nagy fontossággal bír az elnyelési képesség a hasfalban és nyakban, valamint a relaxáció a végtagokban. Így tudunk könnyebben kijönni a betegségekből.

A betegségekre nem kell valami rosszként gondolni! Az életünk része, így inkább nézzük a hasznát: segítenek még erősebb immunrendszert kialakítani, ha tiszteletben tartjuk a folyamatokat, és a regenerációs szakasznak is hagyunk időt.


Forrás: ABR Webinar n.22 - Winter Season Special. With Leonid Blyum

Vissza a tartalomhoz

TIPIKUS TÉLI BETEGSÉGEK (2024)


2024. február | Forrás: Leonid Blyum

Tipikus téli betegségek esetén különösen fontos a légutak egészségének megőrzése, megerősítése.

Tombol az influenza, felülfertőzések, torokfájás, hörghurut, nátha, köhögés, felsőlégúti betegségek, esetleg tüdőgyulladás, covid.

Ha tipikus téli betegségekkel küzdötök kacifántos gyerekkel (vagy bárkinél a családban), akkor gondoljatok az ABR technikákra!

Hiszen az ABR feladatok többet nyújtanak, mint szimpla gyakorlatok – ezek egyfajta "elsősegélynyújtási technikák, megoldások a betegségek kezeléséhez és/vagy megelőzéséhez"!

A gyakori betegségek elleni küzdelem:

Próbáld ki az ABR gyakorlatok erejét akut téli betegségek, például hörghurut, torokfájás, fülfertőzések és tüdőgyulladás esetén. Ezek nem csak sima gyakorlatok - ezek kacifántos, sérült gyermekek egyedi igényeihez szabott biomechanikai ellátások valójában.

A Fascia Gél ereje:

Az ABR Fascia Gél alkalmazása kulcsfontosságú lehet, különösen a váladék felszabadítása érdekében. A gél mechano-transzdukción keresztül fejti ki hatását, további energiát biztosítva a gyermek gyógyulásához. Az ABR még betegség esetén is segít, nem terheli a szervezetet, épp ellenkezőleg, segíti azt.

Otthoni ápolás előnye:

Ha beteg a gyerekünk, az ABR gyakorlatok azonnali, hatékony eszközeinkké válnak. Proaktívan, gyorsan és hatékonyan tudjuk szülőként segíteni a felépülést.

A korai felismerés is számít:

A torokfájás korai felismerése kulcsfontosságú. A rekedt hang vagy a torok vörösessége bajt jelezhet. Ilyenkor érdemes gyorsan az ABR technikákat, állomásokat és Fascia Gélt alkalmazni, hogy megállítsuk a megfázást a torok szintjén, mielőtt az tovább rosszabbodna.

Bronchitis / Hörghurut esetén:

A bronchitis / hörghurut esetén gyorsan kell reagálnunk, hogy megelőzzük a tüdőgyulladást. Az ABR-rel itt is csodás eredményeket tudunk elérni – a célzott ABR feladatokkal korán és hatékonyan tudjuk kezelni a bronchitist. Ezekkel elkerülhető, hogy kórhazi befekfésre kerüljön sor.

Az antibiotikumok túlzott használatának elkerülése:

Érdemes az antibiotikumok túlzott használatát elkerülni. Az ABR az immunrendszert megerősíti, míg az antibiotikum legyengíti. Holisztikus megközelítéssel, a felesleges antibiotikumokat elkerülhetjük.

ABR tréner segítség:

Ha szükségetek van segítségre, keressetek fel privátban, írjatok, megírom, hogy miket érdemes csinálni, melyik feladatok segítenek a továbbjutásban.

Jó egészséget Mindenkinek!

 

Nagyobb méretben

Forrás: ABR Europe facebook

Vissza a tartalomhoz

BESZÁMOLÓ A 2023. TÉLI ABR KONZULTÁCIÓRÓL ÉS TRÉNINGRŐL


2024. január | Forrás: Hárosi Brigitta

A téli ABR konzultáció és tréning ismét sok-sok csodával zárult. Mindenkinél szemmel jól látható volt a fejlődés, az utóbbi pár év technikáinak köszönhetően még látványosabban halad előre minden gyerek.

   

A járó gyerekeknél nagyon szépen beindult a magabiztosabb járás előre-hátra, az ugrálás, a helyesebb testtömeg középpont, a jobb egyensúly, a jobb koordináció, az erősebb lábak, lábfej. A korábban nem megfelelően nyújtható térdek elkezdtek kinyúlni annak köszönhetően, hogy a lábfej és a talp sokat javult és megbízhatóbban tudja terhelni a saját testét és jobban tud a földdel érintkezni.

A nem-járó gyerekeknél pedig javult a stabilitás, a pozíciók megtartása, így a komfortzónájuk minősége nagymértékben javult mindenkinél. Az általános egészségi állapotuk is mindig javul. Ezek a jobb minőségű légzésnek köszönhetőek, hiszen a légzésnek kétszer három dimenzióban, minden irányba kell terjednie: a szokásos előre a mellkasba és hasba légzésen túl még 5 irányba kell terjednie. Felfelé, hogy a fejkontroll javuljon a nyakszirti szalagon keresztül, lefelé, hogy a has erősödjön, amely segíti egyrészt az emésztést, másrészt az ülést, harmadrészt tovább kell terjedjen a medencéig, hogy a csípőízület is megfelelően alakuljon ki és a medence is kiszélesedjen, mélyüljön, amelyek elengedhetetlen feltételei az ülésnek. Továbbá jobbra-balra is kell, hogy táguljon a bordakosár, valamint hátrafelé is, hogy a gerincmenti szalagok, kis izmok és egyéb elemek is megerősödjenek a légzés által, amely egyrészt az ülést segíti, másrészt a gerincferdülést előzi meg (vagy javítja, ha már kialakult).

Tudtátok, hogy mindenki gyenge háttal születik? Csak az elülső részünk erős, az viszi a terhet amíg kisbabák, kisgyerekek vagyunk, de fokozatosan átveszi a tartást a hát. Ez a megfelelő légzés során tud csak kialakulni, ezt tornával nem lehet elérni, mert az apróbb elemeket, kis szalagokat és izmokat nem tudod tudatosan megmozgatni, még te sem, nemhogy egy érintett gyermek. Kis korban még elbírják az elülső izmok a testet, de nagyobb korban már nem bírják el, ezért is várható a pubertás során, 8-10-12 éves kortól funkcióvesztés, és ezért is van csak 6 éves korig korai fejlesztés, mert utána mindenki tehetetlen...

Tudtátok, hogy nagyon kicsi medencével születünk meg mindannyian, és arányaiban az 5-szörösét kell elérnie, mire a pubertásba lép a gyermek? Ezt is csak a megfelelő légzéssel lehet elérni, ha a hasűri prés jól dolgozik, akkor a medence nyílik, szélesedik és mélyül, és a csípőízület egy megfelelő vápába tud kialakulni.

A légzéssel nem sok terápia foglalkozik. Tudatosan légzést tanítani az érintett gyerekeknek, amit a nap 24 órájában tudna megfelelően csinálni gyakorlatilag lehetetlen. Te sem tudod tudatosan megmozgatni a bal oldali 5.bordádat, igaz? De attól még az ott van, és teszi a dolgát. Napi 20-24.000 alkalommal, amikor lélegzünk.

   

Csak manuálisan, biomechnaikai úton lehet átalakítani a légzést, ami aztán a nap minden másodpercében a testet megfelelően táplálja. Ezt pedig tudtommal csak az ABR tudja.

A testben az izmok többsége ferde irányú, átlós, így a csavarodás a természetes állapota. Akkor lehet a csavarodást, rotációt megállítani, hogy ha a másik irányba is képes lesz a test csavarodni. Csak kevés izmunk van olyan, ami egyenesen halad. De ebből kettő nagyon fontos: mindkettő a legmélyebben fekszik, az egyik a legbelső bordaközti izom, a másik a haránt hasizom. Ezeket a mély elemeket nehéz elérni hagyományos tornával, masszázzsal. Az ABR eszközökkel és technikákkal viszont nagyon hatékonyan tudjuk javítani ezek működését is, amely az üléshez és a járáshoz elengedhetetlen (és természetesen a gerincferdülés elkerüléséhez/javításához szintén nagyon fontos).

Tudtátok, hogy a nyak, az arc (különösen a szem és szájkörüli izmok), a halánték, a kulcscsont és a koponyaalap mennyire fontos nem csak a fej-, és nyakkontrollban, de az egész test izomtónusában és koordinációjában egyaránt? Ha ezeken megfelelően tudsz dolgozni, akkor az egész test magától javulni fog. Ezeken mostanában plusz extra fókusszal dolgozunk, mert nagyon jó hatékonyságot tudunk elérni. Az arc és száj körüli izmok fejlesztésére ajánlja egyébként Leonid, hogy a gyerekek minél többet kézzel, az ujjak használatával egyenek, és ne kanállal, mert sokkal fejlesztőbb az ujjak használata az egész testre és szájra, arcra, mint a kanál, amely csak a tenyeret edzi, de a szájat és ujjakat figyelmen kívül hagyja. Ha nem tud egyedül enni, akkor etessétek a saját ujjatokkal, és engedjétek, hogy lenyalogassa jól, beszívja a finomságokat onnan.

Tudtátok, hogy a kulcscsont mögötti gödröcske köti össze a nyakat és a mellkas bejáratát és ez szinte minden érintett gyereknél nagyon gyenge? És tudtátok, hogy a nyelv alatti csont a nyak elülső részénél (az ádámcsutka környékén) és a légcső, valamint a nyelőcső helyzete is rendkívüli fontossággal bír és legtöbbször nagyon gyenge és ezen is dolgozni kell a megfelelő fejkontrollhoz? Ezekre a nagyon érzékeny és kényes területekre szintén többféle technikát fejlesztett ki Leonid, kezeli és javítja folyamatosan.

Olyan területeket érünk már el, amelyek nem csak nagyon mélyen vannak, de nagyon érzékenyek is. Az új technikáknak köszönhetően nagyon nagy előrelépést várunk a következő fél évben a családoknál.

Ezt tetézi még a vibro station, amelyek szintén nagyon meggyorsítják az erősödést, a struktúrális felépülést.

Nagyon hálásak vagyunk ezért Leonidnak, hogy ilyen elkötelezetten keresi a választ a kérdésekre, az ok-okozatokra és addig nem nyugszik, míg nem talál mindig újabb és jobb lehetőséget, megoldást, hogy a gyerekek minél jobb minőségű, minél könnyebb életet élhessenek!

     

Egy visszacsatolás az egyik anyukától: "Köszönöm Nektek! Nélkületek már kegyetlen mélyen lennénk, de valószínű már nem is élnénk. Én enélkül a terápia nélkül kikészültem volna. Tudom, mert tudom, hogy semmi sem tudott volna rajta segíteni. A mi életünk Alízzal kegyetlen és borzasztó szenvedés volt és lett volna, nem bírtam volna el. Úgyhogy én köszönöm Neked és Leonidnak, hogy esélyt adtatok Nekünk, lehetöséget adtatok az életre. Köszönöm!"

És még egy: "Olyan jó volt Leoniddal beszélni, mert tudom mi miért van, mi miután következik és megnyugodtam. Erre itthon senki nem képes."

Forrás: 2023. téli konzultációk és tréningek

Vissza a tartalomhoz

TÍZ KÜLÖNBÖZŐ TUDTAD-E KÉRDÉS


2024. január | Forrás: Hárosi Brigitta

1. TUDTAD-E, HOGY a biológia könyv első mondatát át kellene már rég írni? Ugyanis, nem a vázizomrendszer (csont+izom) tart minket össze, hanem a fascia, a kötőszöveti állomány, amelyet kicsit úgy tudunk elképzelni, mint a zselés eper tortában a zselét, az izmaink és csontjaink pedig az eperdarabok benne, amik csak úszkálnak. De a zselé tartja össze a tortát.

   

2. TUDTAD-E, HOGY ezt a kötőszövetet fel is lehet építeni? A kemény masszázs vagy a nyújtás mikrosérüléseket okoz az izmokban, így a test próbálja begyógyítani és egyre feszesebbé teszi az idő folyamán. Az orvosok pedig vágnak, amely nagyon nagy területen érinti a fasciát, amely később elhúzza a testet és elkezd csavarodni. 

 

3. TUDTAD-E, HOGY a testet felépíteni kevesen tudják? És ha tudják is, leginkább csak az izmokat építik. Legfeljebb 50, de inkább 30 izmot képesek építeni a hagyományos terápiák. Ezek a felszíni nagy izmok. A mélyebb izmokat már nagyon kevesen tudják erősíteni, főleg önálló mozgásra nem képes gyerekeknél.

4. TUDTAD-E, HOGY az izmok mellett a fascia játszik nagy szerepet abban, hogy az ember a mindennapi tevékenységét el tudja látni? Hiszen az izmok nagy energia igényűek, míg a fascia kis energiaigényű, ezért jól bírja az állandó munkát.

5. TUDTAD-E, HOGY az agyvérzéssel, oxigénhiánnyal született mozgássérült gyerekek az első 6 évükben tudnak valamilyen látszólagos eredményt elérni, de ezek a pubertás idején 80-90%-ban elvesznek? Mert a mélyebb szintek felépítéséhez másként kell gondolkodni: folyamatokban kell gondolkodni, kaszkádokban. Ráadásul, kevésbé látványos is, viszont cserébe hosszútávon fenntartható. Mindenki csak izmokban gondolkodik, csak nagy izmokban. Kevesen beszélnek a mélyebb izmokról, még kevesebben a kötőszövetről, a felszíni és mély fasciáról, a csontról, a csonthártyáról, a csontok közti membránokról, és senki sem beszél szinte a bőrről, a zsírról, a szalagokról és az ízületi tokokról. Legfeljebb műtéti szinten, ami roncsol, nem épít. Pedig ezeket fel is lehet építeni.

6. TUDTAD-E, HOGY a bőr és a zsír is nagyon fontos szereplője a mozgásnak mindenkor? Hiszen az izom, mint egy szendvics a felszíni fascia, zsír és bőr, valamint a mély fascia, csonthártya és csont között helyezkedik el. Ezek adják az izom mozgásának környezetét. Ezek nélkül izmokat vizsgálni értelmetlen. Mi a teljes gyereket nézzük, és rengeteg információt olvasunk le a bőrről, annak ráncairól, mélységéről, mobilitásáról, tartásáról. Hatalmas tartó szerepe van a legnagyobb szervünknek: a bőrnek!

 

7. TUDTAD-E, HOGY agyvérzés esetén azt mondják, hogy rossz infót küld az agya a testének... csakhogy ez egyáltalán nem biztos? Az agy mindig saját magát védi és bevet mindent, hogy ezt fenntartsa. Ahogy a test kezd felépülni, úgy kezdenek múlni a "rossz információk", a kóros reflexek. Szóval nem az érintett gyerekek agya a béna, hanem mi felnőttek, szakemberek, akik nem értjük meg a folyamatokat. Az agy annyira bonyolult számításokat és előrevetítéseket végez, hogy nincs komputer, ami ilyet el tudna végezni. A legsérültebb gyerekek agya pedig képes erre, még akkor is, ha kívülről "furának" tűnik, amit csinál. Minden mozdulatának megvan az oka, csak meg kell értenünk.


Az agy a megoldások forrása

8. TUDTAD-E, HOGY a légzés a legkardinálisabb az egész mozgás folyamatában? Egy 5 hónapos csecsemő, még nem volt tornáztatva, nem csinált mást, mint evett-ivott, aludt, és persze jól lélegzett. És mégis ügyesebben tartja magát, mint a mi agyon tornáztatott és edzett tök izmos gyerekeink? Hogy lehet ez? Mindig ezen gondolkodtam... És erre az egészre fent, nekem egyetlen terápia tudott választ adni: az ABR.
Részletesen a légzésről >>, és sok-sok tanítás magyarázattal itt olvasható >>

9. TUDTAD-E, HOGY a kisbabák teste attól lesz erős, attól kezdi el magát tartani, hogy a légzése minden irányba kiterjed: fel-le, jobbra-balra, előre-hátra? Ha pl nem megy felfelé, a vállakba, akkor nem lesz fejkontroll, nem erősödik meg a nyakszirti szalag. Ha nem megy lefelé, nem lesz meg a megfelelő hasűri prés, így székrekedés várható, illetve ha ez még működik is, nagy valószínűséggel a medencét már nem éri el, és akkor pedig nem fog tudni ülni a gyerek, mert kicsi marad az ülőfelülete. Ha nem megy a hátba, akkor gyengék lesznek a gerincmenti elemek, izmok, szalagok, így várható az erős gerincferdülés.


A légzés hatása a beleinkre, gerincünkre, medencénkre és tartásunkra

10. TUDTAD-E, HOGY ezt a légzést nem lehet tanítani? Ez vagy ott van, vagy nincs, mert volt egy pár pillanat, 1-2 perc, amíg elszálltak bizonyos területek a testben, így a testtérképből kiestek. Ha megkérdezném, hogy meg tudod-e mozgatni a 3. bordádat a jobb oldalon? Akkor nyilván nemleges választ kapnék, de attól még az ott van és működik, az agyad irányítja, csak nem kell rá gondolnod. Csak a nagy izmokra gondolsz, amikor tudatosan mozgosz. A kicsik teszik a dolgukat maguktól. A sérült gyerekek pedig mindent bevetnek, hogy az inaktív kis izmokat, kötőszöveteket, szalagokat, stb helyettesítsék a nagy izmaikkal, ezért csinálnak fura dolgokat, feszítéseket. Ez nem az agy hibája, hanem az agy menekülő útja. Így tud csak életben maradni. Mi segítünk az agynak, hogy a testtérképébe több utat találjon. Mindezt biomechanikai úton tesszük.

 

Manuális módszerünkkel segítjük meg a gyerekeket, hogy KÖNNYEBB LEGYEN AZ ÉLETÜK, és a test minden elemét felhasználják minden mozgásban, a légzéstől az ülésen át, a járásig. FELÉPÍTJÜK A TESTÜKET.

 
Leonid Blyum
fascia és mozgástudomány kutató

Forrás: Leonid Blyum konzultációi, webinárjai, tanításai

Vissza a tartalomhoz