2023. ÉV CIKKEI

EREDMÉNYEK SPANYOLORSZÁGBÓL 2


2023. március | Forrás: Leonid Blyum

Any már 10 éve kezdte az ABR-t és rengeteget fejlődött minden évben. Most is így történt, az elmúlt 6 hónap alatt a következő nagyobb pozitív átalakulásokat figyelhettük meg:

1. A medence belső része, a szeméremcsont hárömszöge változott nagyon sokat. A legtöbb esetben a medence beesik, a légzés során a hasűri nyomás nem éri el megfelelően a medencét, és ennek eredményeként mintegy beesik a medence. Emiatt:

- A medence előre esik, mert nem tart megfelelően az oldalsó rész, amely a hasat a lábbal köti össze.

- Az alhasi rész sem tart megfelelően, így előre esik a gyerek, amely nagyfokú instabilitást és félelmet kelt a gyerekekben üléskor.

Érthetővé is válik, hogy miért emelik fel a karjukat a gyerekek üléskor, még akkor is, ha megtámasztva, bekötve ülnek a kerekesszékben/babakocsiban: ahogy előrehajlanak, megemelkedik a fenekük az ülésről, ami félelmet vált ki bennük és karfelcsapással, annak megfeszítésével védekeznek.

2. Anynek a kitartó és következetes munkával sikerült elérnie, amit minden gyereknek el kell érnie: az oldalsó részek, amelyek a lábakat a hassal kötik össze elkezdtek szépen tartani, a hasi nyomás pneumatikusan segíti az ülést, valamint most már ahogy előrehajol, a feneke egyre jobban tapad a székhez, így most már sokkal magabiztosabban ül.

Any példája kiválóan mutatja nekünk az ülésfejlődés lépéseit has alsó harmadában. Ha a gyermeked előreesik ülésben, vagy nem ül magabiztosan, akkor már tudod, hogy a hason is sokat kell dolgozni.

3. Any másik nagy előrelépése az volt, hogy a lábak elkezdtek szelektíven mozogni, a lábak a medencétől elkülönültek. Ez is nagy mértékben segíti az ülésben Anyt. Most már tud a "legrövidebb lábain", az ülőcsontjain "sétálni", azaz ülve odébb menni anélkül, hogy a karjaival nyomná fel magát. 

4. Még egy fontos dolgot emelnék ki: Any szeret magán is dolgozni. Természetesen szülei sok órát dolgoznak rajta, de már Any is elkezdte az öngyógyítást. A könnyű mini pisztollyal dolgozik magán 10 területen, amely szintén meghozta a gyümölcsét: a légzése tovább javult, a finommotorikája, a keze javult, és a hasa is javult.

Viszonylag kevés ABR-es gyerek képes arra, hogy magán dolgozzon, de ha a gyermeked ilyen, akkor érdemes tinédzser kortól tudatosítani a számára, hogy ez milyen nagy előnyökkel jár. Így egy saját maga felé is felelős személlyé tudjuk őt nevelni. Aki nem tud magán dolgozni, annak környezete segíti ugyanezt a fejlődést.

Gratulálunk Anynek és családjának!

 

Eredmények képekben


Lili 2 éve ABR-ezik. Két fontos dologra hívja fel a figyelmünket.

1. Ezen a télen, de a következő teleken valószínűleg még erőteljesebben lesz érezhető, hogy vírusok, baktériumok megerősödtek, agresszívabbak lettek. Még a felnőttek is ezt tapasztalják magukon. Elkapta Lili is az influenzát, ám mégis jobban vészelte át, mint korábban, mert: 

- a váladék könnyebb ürül az orrán keresztül,

- már nem lélegzik olyan hangosan, hörögve,

- viszonylag jobban alszik éjjel,

- jobban bírja a napi rutint,

- jobb étvágya van

- jobban részt vesz a külvilág dolgaiban, jobban kapcsolódik szüleihez.

Érdemes észben tartanunk, hogy rendelkezésünkre állnak olyan hatékony eszközök és technikák, amelyekkel - a felszíni fascia rétegek megsegítésével - a téli megbetegedések is sokkal könnyebben átvészelhetők!

De Lili nemcsak a fentiekben fejlődött.

2. Fantasztikus javulás figyelhető meg a vállöve és a nyaka között. Sokszor említem a nyak, a szegycsont közti terület jelentőségét, amely a fejkontrollban nagy szerepet játszik. Lilinél is sokat javult a fejkontroll, már nem zuhan előre a feje, mint egy zsák, már megfigyelhetjük az első lépéseket a jobb fejkontroll irányába: a fej előre esésekor elkezdett reagálni, ellenegyensúlyozni, lelassítani az esést, amely egy igazán sokkal jobb minőségű fejkontrollt tett lehetővé. Ennek eredményeként sokkal jobban érzi magát Lili, a mozgásátmenetekben, amikor felveszik őt vagy öltöztetik, vagy csak szimplán ül.

3. Lili vállövének javulása is nagyon szembetűnő. Mivel olyan genetikai betegségben szenved, amely révén az ízületek nagyon gyengék, így nem tudta megtartani magát sehogy sem. Most már az egy kezes segítéssel is szépen megtartotta magát ülésben. Láthatjuk, hogy a még a "visszafordíthatlan" genetikai sérülés esetén is mindig van lehetőségünk javítani az állapotot. 

4. Lili ülésének javulása is fantasztikus képet mutat. Ahogy ülésben a feje előreesett, úgy a medencéje beesett, a hasa kitüremkedett, így a támasztás nélküli ülés elképzelhetetlen volt. Megjelent Lili hasán a köldöke mentén egy új vízszintes ránc, amelynek nagyon nagy a jelentősége:

- ez adja az előrehajlásban az elsődleges kontrollt,

- nagyfokú komfortot biztosít a belső szerveknek, amelyeket már nem kell olyan mértékben igénybe vennie a pozíció megtartásához,

- javítja az ülés képességét, és ahogy előrehajol, a feneke úgy kezd a székhez odatapadni, a felemelkedés helyett, ami a komfort érzetét erősíti, a félelmét pedig elűzi.

Még egy nagyon gyenge hasfal esetén is képesek vagyunk a testet robosztusabbá, erősebbé tenni, a linea alba és ez a vízszintes redő (ránc) kialakításával, amely még az ő genetikai sérültsége esetén is javulást hoz a testtartásában, a stabilitásában, az együttműködésében, kommunikációjában, stb.

Gratulálunk Lilinek és családjának!

 

Eredmények képekben


Alvaro 2022 decemberében elkapta elkapta a Covid-ot, még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is. Nem lehet teljesen védekezni ellene, így a legjobb, amit tehetsz, ha elkezded felépíteni a gyermeked erejét, robosztusabbá teszed a testét, hogy ellánállóbb legyen a környezettel szemben, ne okozzon károkat hosszútávon. Ezekhez a rendelkezésünkre állnak eszközök és technikák, amelyekkel a felépülésüket tudod segíteni. 

Az ABR fejleszti a légző kapacitást, a légzés minőségét és erejét, az emésztés és a felszívódás minőségét, a testtartást, a teljes testkontrollt, a mozgásátmeneteket, stb. 

Amikor Alvaro elkapta a Covid-ot, igazán szenvedett. Nehezen vett levegőt, befeszült az egész nyaka, rosszabb lett az emésztése, fogyott is, sokat feszített hátra, nagyon rosszul érezte magát a bőrében, nehéz volt pozícionálni is. 

Leonid segítségét kérték, így Leonid kidolgozott Alvaro részére egy személyre szóló programot, amely segítette őt a felépülésben, így megcélozták a felszíni fascia rétegek intenzív aktiválást. Trénerünk online tanította be a szülőket a feladatsorra.

Ennek eredményeként, nemcsak a Covid lefolyása lett kevésbé súlyos, de még sok tekintetben javult is Alvaro: a nyakkontroll, a bőr rétegek is jobban segítik már a tartásban, javult a légzése, mivel a légcsövét már nem szívja be annyira a nyakába, szelektívebben tud működni a légcsöve is, szaturációját jó szinten tudják tartani, kevésbé nyáladzik, jobban tud ásítani, nevetni és nyelni. 

Láthatjuk, hogy még a legnagyobb kihívást jelentő helyzetekben is tudunk fejlődést elérni.

Alvaro szülei mesélték, hogy amikor a gyermekük szaturációja 90-91% körüli értékre esett le, akkor elkezdték rögtön használni az ABR eszközöket a nyakon és a linea albán, mind a kórházban, mind otthon, és a szaturációja 2-3-4%-ot rögtön feljavult, és alkalmazták, míg a szaturációja vissza nem tért a normál tartományba.

Amikor a kórházban látták ennek a "furcsa technikának" az eredményét, engedték, hogy tovább csinálják a szülők.

Jó, ha mindenki tudja, hogy a rendelkezésünkre állnak a megfelelő eszközök, amelyek még a kritikus helyzetekben is tudnak segíteni. De lehetőleg ne várjunk addig, míg ilyen kritikus helyzetbe érünk!

 

Forrás: ABR Europe facebook

Vissza a tartalomhoz

MI A SPAZMUS VALÓJÁBAN?


2023. március | Forrás: ABR Belgium, Hárosi Brigitta

Spazmus

Sok érintett gyermeket nevelő szülő szeretné tudni pontosan, hogy mi is valójában a spazmus (feszesség), és mi okozza gyermekük végtagjainak merevségét, feszességét. Nézzük meg azon tényezőket, amelyek felelősek az izomtónus szabályozás egyenlőtlenségéért. A hagyományos megközelítés abból indul ki, hogy az agyból és/vagy a gerincvelőből jövő információk helytelenek. Az ABR tágabb értelemben vizsgálja.

 

Mi is a spazmus pontosan?

A spazmus akaratlan és sebességtől függő fokozott izomtónus, amely akadályozza a normál mozgást.

A spazmus nem csak a CP-s gyerekeket érinti, hanem számos olyan személyt is, akik különféle betegségekben szenvednek, mint például sclerosis multiplex, gerincvelő-sérülés, traumás agysérülés, stroke stb.


Mi okozza a spazmust?

Sokféle teória próbálja megmagyarázni a spazmus okait, de még egyikük sem tudott határozott következtetésre jutni. A legelterjedtebb nézet szerint a sérült gerincvelő és a sérült központi idegrendszer vezet rossz minőségű jeltovábbításra az idegrendszer és az izmok között. Ez okozhatja a megnövekedett feszességet, izomösszehúzódásokat és a nem kívánatos reflexeket.

A hagyományos elméletek CP-s esetekben mind az agyat teszik felelőssé, amely a sérült idegrendszer miatt már nem képes többé az izomösszehúzódások és elernyedések közti egyensúlyt normális állapotában fenntartani.

Ma már tudjuk, hogy az agy mindig a lehető legjobb megoldást választja annak érdekében, hogy védje a magát, a koponyát és tudja, hogy a térben hol is helyezkedik el. Ennek érdekében bármit megtesz, hogy tudjon tájékozódni. Beveti az izmokat, azok erőteljesebb megfeszítésével, beveti a szemet, a fület, minden csatornát megpróbál felhasználni, miután az erre tervezett csatornák kiestek a testtérképből vagy sosem voltak benne. Az agy minden esetben okosan jár el, jól tudja, hogy mire van szüksége, és a prioritások alapján választ utat magának a biztonság irányába. Ha csak egy-egy ilyen út van, akkor azok túl lesznek terhelve és kialakul a spazmus, később pedig a rigiditás.


Milyen hatással van a spazmus a testre?

Spazmus esetén a feszes izmokat nyújtásokkal szokták hagyományosan kezelni. A hagyományos megközelítés szerint ami feszes az egyben rossz is, így azokat nyújtani kell.

Az ABR másként gondolja. Mivel bízunk a gyerekekben, és úgy gondoljuk, hogy a gyerekek agya sokkal jobban tudja, hogy mi jó neki, mint mi, (hiszen sosem voltunk mi az ő helyzetében, nehéz innen utasítani, hogy mit tegyen), továbbá látjuk, hogy mindig jó oka van az agynak azt az utat választani, amit ő maga választott. Mindennek meg van a mögöttes oka.

Mi inkább megnézzük, hogy miért is feszíti azt az izomcsoportot, mi lehet annak az oka, hogy arra szükségét érzi az agy, hogy feszítsen.

Mindig az okok mögé nézünk és megpróbáljuk megérteni a mögöttes tartalmat. A részletes vizsgálatok alapján, mindig látjuk, hogy mi miért történik. Ezt az utat nem bántjuk, nem fogjuk a nagyon feszes részeket nyújtani, hiszen akkor megfosztanánk az agyat attól, hogy használja a számára leghatékonyabban működő utat, ami az agy számára még nehezebbé tenné a helyzetet. Helyette a többi - a testtérképből kiesett - területeket fejlesztjük, újramodellezzük és felépítjük. Ez segíteni fog idővel azon feszes részeken, amelyek túl vannak jelenleg terhelve. Amint az agy érzékeli az új útvonalakat a testtérképben, örömmel fogja felhasználni és beépíteni a mindennapok mozgásába. Így magától enyhül a feszesség, a spazmus, mert többféle utat tud bejárni az információ, nagyobb a választási lehetősége, több izomcsoportot tud megmozgatni, felhasználni, és így az agy komfortosabban érzi magát. A spazmus oldódni fog ennek hatására.

ABR szempontjából a spaszticitás vagy a kontrollálatlan izomtónus nemcsak az agy- vagy gerincvelő-károsodás eredménye, hanem más elemek is befolyásolhatják. Az izomtónust tágabb értelemben vizsgáljuk, és inkább reakciónak tekintjük. Meg kell értenünk, hogy az izomtónus fogalma számunkra magában foglalja az érzelmi izomtónust, a mentális izomtónust, a mozgási izomtónust, a helyzetmegtartási izomtónust, a zsigeri izomtónust. Minden alkalommal, amikor gondolsz valamire, megváltozik az izomtónusod. Minden alkalommal, amikor érzel valamit, az izomtónusod megváltozik. Tehát például a görcs nem csak kizárólag izomreakció, hanem más mechanizmusok reakciója is lehet a háttérben. Ezek a mechanizmusok a hét minden napján, a nap 24 órájában folyamatos velünk vannak, jelen vannak, míg az izomgörcs, amely valóban az izomműködés miatt lép fel, az csak az idő körülbelül 5 %-ában jön elő. Az ABR pontosan ezért dolgozik ezen mozgásos, helyzetmegtartási, zsigeri, mentális, és érzelmi mechanizmusok kiegyensúlyozásán.


Mivel lehet kezelni a spazmust?

Az izomtónus csökkentésére és/vagy stabilizálására számos hagyományos megoldás létezik: napi izomnyújtó gyakorlatok, izomlazítók (Botox, Baclofen), immobilizálás sínekkel (végtagokra) vagy korzettel, fűzőkkel (mellkasra), végül részleges vagy teljes rizotómiát alkalmaznak (az idegkapcsolatok átvágásával, hogy oldódjon a spazmus). De meg kell érteni, hogy ezek nem a hosszú távú enyhülést vagy a spazmus gyógyítását célozzák.

Az ABR először az alapokat építi fel vagy építi újra, és nem csak a tüneteket próbálja kezelni. Nem vagyunk a híve a gyors fixálásnak. Két lehetőség van alapvetően: gyors segítség, ami hosszútávon nem segít vagy lassan felépülő testszerkezet, amely hosszútávon is sikeres, fenntartható fejlődést eredményez. Fel kell építeni a test robosztus erejét, térfogatát és szerkezetét, növelni kell az aktív elemek, sejtek számát, hogy kiegyensúlyozott legyen az izomtónus nyugalmi helyzetben. Ennek eredményeként a test könnyedén és szabadon tudja kezelni az érzelmi, a mentális, a zsigeri, a mozgási és a helyzeti behatásokat, impulzusokat. Így a testnek már nem kell a feszeséggel kompenzálnia, felszabadul, és nagyobb diverzitással rendelkező funkciókra, mozgásokra lesz képes.


Milyen következtetést vonhatunk le? 

A legtöbb CP-s gyermek szembesül a spazmus komoly problémáival. Ha a szokásos terápiák, gyógyszerezések, műtétek sikerrel járnak a spazmus csökkentésében, akkor is ők csak az okozatot kezelték, és sosem a kiváltó okot szűntették meg. Ezzel ellentétben, az ABR a gyökereknél kezeli a feszességet, az okot keresi meg és azt kezeli. Ez lehetőséget ad arra, hogy tartós javulást érjünk el, így nem csak az érintett gyereknek lesz jobb, hanem az egész család javára válik hosszútávon.

Forrás: ABR Belgium, Blog, Spasticity + Hárosi Brigitta

Vissza a tartalomhoz